назад

Завдяки юристу Лубенського місцевого центру клієнт – особа без громадянства виграв суд та отримав паспорт громадянина України

Lubny Supryn 2

До Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення від громадянина м. Лубни з проханням допомогти у вирішенні питання отримання   громадянства України та паспорта громадянина України.

Начальник відділу представництва Сергій Супрун проаналізував ситуацію та роз’яснив, що належність та набуття громадянства України встановлюється на підставі Закону України «Про громадянство України» і може пов’язуватися із фактом постійного проживання на території України в певний час.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про громадянство України» громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України. Про належність до громадянства України таких осіб може свідчити наявність у паспортах громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їхнього постійного проживання на території України за станом на 24.08.1991 року чи 13.11.1991 року.

Працівник центру Сергій Супрун зібрав всі необхідні докази та підготовив позов до суду про встановлення факту проживання на території України громадянина та представлено його інтереси в суді. Свої позовні вимоги представник позивача обґрунтував тим, що реалізація права на набуття громадянства України залежить від встановлення судом факту постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 року, який має юридичне значення.

Завдяки кваліфікованим діям юриста центру рішенням Лубенського міськрайонного суду Полтавської області, враховуючи свідчення свідків, що брали участь в режимі відеоконференції, було встановлено факт проживання гр. Р. станом на 24.08.1991 р. Таким чином було підтверджено його право на громадянство України. Після оформлення всіх належних документів в Лубенському міськрайонному відділі управління Державної міграційної служби України в Полтавській області гр. Р. отримав паспорт громадянина України. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям представників Лубенського місцевого центру з надання БВПД, Лубенського міськрайонного відділу управління Державної міграційної служби України в Полтавській області та Лубенського МЦСССДМ.  

Нагадуємо, що громадяни можуть отримати безоплатну правову допомогу, звернувшись до Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (в дворі суду), тел. (05361)77-479.