назад

Заява директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Єлисєєвої М.І. про злочин

ЗАЯВА
про злочин

     Прошу внести до ЄРДР відомості про злочин, вчинений слідчим суддею Суворовського районного суду м.Херсона Рєпіним К.К., який виніс завідомо неправосудне рішення, а також порушив право особи на захист, здійснив завідомо неправдиве повідомлення про злочин.

     Обставини справи наступні.

 

     04.03.2016 року слідчий суддя Суворовського районного суду м.Херсона Рєпін Костянтин Костянтинович постановив дві ухвали у кримінальному провадженні № 12015230000000745 про залучення адвоката для проведення окремої процесуальної дії з підозрюваним Лихненко О.О., а саме: під час розгляду клопотання слідчого СУ ГУ НП в Херсонській області Кацалап А.В. про застосування запобіжного заходу – домашній арешт та відсторонення від посади підозрюваного Лихненка О.О., зобов’язавши керівника Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області (далі – Центр) забезпечити прибуття адвоката о 17.30 та 18.00 год. відповідно.

     Зі змісту ухвали вбачається, що захист підозрюваного Лихненка О.О. здійснює адвокат Діяментович Дмитро Геннадійович за договором про надання правової допомоги, який не прибув в судове засідання для розгляду вказаних клопотаннь. Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що Центр повинен забезпечити захисника за рахунок державних коштів для проведення окремих процесуальних дій.

     Слід зазначити, що в своїх ухвалах слідчий суддя не вказав, чи відмовлявся підозрюваний Лихненко О.О. від свого захисника, чи є підстави для обов’язкової участі захисника під час розгляду клопотань слідчого, і чому суд, в порушення вимог ч.І ст. 324 КПК України, не відклав судовий розгляд через неявку захисника Діяментовича Д.Г. на іншу дату.

     Слідчий суддя Рєпін К.К. також не зазначив, що адвокат за договором Діяментович Д.Г. не може прибути на іншу визначену судом дату для виконання своїх професійних обов’язків захисника, чим може зірвати судовий процес та порушити терміни розгляду клопотань слідчого.

     Натомість, суддя без погодження з учасниками процесу, зокрема, підозрюваним Лихненком О.О., та надання йому можливості залучити самостійно адвоката, безпідставно приймає одноосібно процесуальне рішення про залучення захисника за рахунок держави, чим порушує конституційне право підозрюваного на правову допомогу, яка відповідно до ст. 59 Конституції України передбачає вільний вибір захисника своїх прав.

     Таким чином, вважаю, що в діях слідчого судді Рєпіна К.К. міститься склад кримінального правопорушення, передбаченого ст. 374 КК України – порушення права підозрюваного Лихненка О.О. на захист, а також склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 375 КК – постановления суддею завідомо неправосудного рішення.

     Крім того, слідчим суддею Рєпіним К.К. здійснено завідомо неправдиве повідомлення прокурору Херсонської області та ГУНП в Херсонській області про вчинення злочину директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Єлисєєвою М.І., яка, зі слів «заявника» Рєпіна К.К. усно відмовилася виконати його ухвали. Заявником свідомо «упущено» те, що жодного супровідного листа Суворовського районного суду м.Херсона із належно завіреною копією ухвали слідчого судді Рєпіна К.К. до Центру не надходило і до цього часу (станом на 12.04.2016 року). Вважаю в діях слідчого судді Рєпіна К.К. міститься склад злочину, передбаченого ст. 383 КК України.

     Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 55, 56 КПК України, –

ПРОШУ:

     Внести до ЄРДР заяву про кримінальні правопорушення (злочини) відносно слідчого судді Суворовського районного суду м.Херсона (Херсонського міського суду Херсонської області) Рєпіна К.К. за ст.ст. 374, 375, 383 КК України.

Додатки:

– копія наказу Координаційного центру з надання правової допомоги про переведення Єлисєєвої М.І.;

– ухвала від 04.03.2016 року про залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії – розгляду клопотання слідчого Кацалапа А.В. про обрання запобіжного заходу відносно підозрюваного Лихненка О.О.;

– ухвала від 04.03.2016 року про залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії – розгляду клопотання слідчого Кацалапа А.В. про відсторонення від посади підозрюваного Лихненка О.О.;

– копії листів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області від 09.03.2016 на ухвалу слідчого судді від 04.03.2016;

– копія заяви Рєпіна К.К. про вчинення керівником Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Єлисєєвою М.І. кримінального правопорушення за ст. 382 КК України;

– копія витягу з ЄРДР з кримінального правопорушення № 12016230000000123.

Директор                                                                                                        М.І. Єлисєєва