назад

Правопросвітництво для підростаючого покоління

160412 11В Охтирському коледжі Сумського національного аграрного університету проходить тиждень громадянської освіти, в якому активно беруть участь і фахівці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, 11 квітня працівники центру провели для студентів тренінг на тему: «Права неповнолітніх».

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Микола Кравченко загострив увагу присутніх на трудових правах молоді, адже вже під час навчанням молодим людям варто замислюватися про перше місце роботи та отримання досвіду роботи.

Він розпочав свій виступ зі слів: «Працевлаштування неповнолітніх відповідно до чинного законодавства України про працю обов’язково  здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду. Якщо вам від 16-18 років то Ви можете звернутися до міського Центру зайнятості, де вам можуть запропонувати  працевлаштування на підприємствах міста. Якщо ж вам від 15 до 16 років, до Центру необхідно звернутися з батьками».

Микола Кравченко розповів, що за законодавством України про працю тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою та залежить від віку працівника. Діти, які працюють, мають право  на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. У перший рік роботи відпустка може бути надана через 6 місяців безперервної роботи на підприємстві чи організації.

Під час тренінгу студентів цікавили питання щодо навчання без відриву від виробництва. Виявилося, що далеко не всі знають про те, що під час іспитів їм повинні надавати додаткову оплачувану відпустку.  Також студентів цікавили питання чи можуть вони працевлаштуватися лише на літній період, чи дійсно у центрі зайнятості підберуть вакансії тощо.

Під час тренінгу студенти пройшли тест з професійної орієнтації. 

Працівники Охтирського місцевого центру також розповіли учасникам тренінгу про права неповнолітніх під час затримання. Мова йшла про правовий захист для категорій осіб, передбачених ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

 «При досягненням дитиною 14-річного віку, вона в змозі самостійно захищати свої права та інтереси безпосередньо звернувшись до суду відповідно до ст. 18 Сімейного кодексу України», – сказав Микола Кравченко. Також він нагадав: «Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги  0 800 213 103(цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів) або отримати консультації в Охтирському місцевому центрі з надання БВПД, що знаходиться за адресою: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13».