назад

Здійснення захисту громадян Pro bono

040915В рамках налагодженої співпраці та з метою отримання консультації стосовно відновлення порушених прав громадян до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області звернувся представник громадської правозахисної організації «MART».

Так, було встановлено, що допомоги у відновленні своїх порушених прав потребує сім’я, яка проживає у Ічнянському районі Чернігівської області, у домогосподарстві якої, 06.08.2015 року під час здійснення обшуку працівниками правоохоронних органів, було вилучено дрова, понад ту кількість, яку було вказано в ухвалі суду про надання дозволу на здійснення обшуку.Реалізуючи своє право на правосуддя та з метою повернення тимчасово вилученого майна, яке не було вказано в ухвалі суду, громадянин С. звернувся до суду. Однак, відповідно до ухвали слідчого судді Ічнянського районного суду Чернігівської області від 19.08.2015 року, у відкритті провадження було відмовлено, а скаргу повернуто громадянину С. без розгляду. Суддя пояснював своє рішення тим, що дії або бездіяльність слідчого не можуть бути оскаржені на досудовому слідстві, але, при цьому, суддя не прийняв до уваги, що саме така бездіяльність слідчого може бути і була оскаржена, згідно ч. 1 ст. 303 КПК України.

Детально вивчивши матеріали справи, представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області та громадської правозахисної організації «MART» було прийнято рішення про необхідність звернення до апеляційного суду Чернігівської області з апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді Ічнянського районного суду Чернігівської області від 19.08.2015 року. Судове засідання з розгляду даної скарги було призначено на 04.09.2015 року. У зв’язку з тим, що громадянин С. за наданням безкоштовної правової допомоги безпосередньо звернувся до ГО «MART», було вирішено, що його представництво у судовому засіданні «Pro bono» буде здійснювати адвокат Центру.
Активну участь у наданні роз’яснень кримінально-процесуального законодавства в даній ситуації надавав адвокат, тренер-модератор Микола Росомаха. Тому, не вагаючись він погодився здійснювати «Pro bono» представництво громадянина С. у судовому засіданні з розгляду апеляційної скарги.
У судовому засіданні апеляційного суду Чернігівської області адвокат Микола Росомаха підтримав, подану апеляційну скаргу, акцентуючи увагу на незаконних діях органів досудового розслідування під час проведення обшуку в домогосподарстві громадянина С. та порушеному праві на правосуддя його клієнта. Прокурор та слідчий у судовому засіданні вважали ухвалу слідчого судді законною та заперечували проти задоволення поданої апеляційної скарги.
Вислухавши доводи сторін та дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів погодилась із доводами захисника та відповідно до ухвали апеляційного суду Чернігівської області від 04.09.2015 року скасувала ухвалу слідчого судді Ічнянського районного суду Чернігівської області від 19.08.2015 року, а скаргу громадянина С. направила на новий розгляд до суду першої інстанції.