назад

Жінка на ринку праці: в Лебедині обговорювали проблеми дискримінації та шляхи їх вирішення

OkM 17 05 03  23 травня відбувся семінар у Лебединському міськрайонному центрі зайнятості на тему: «Жінка на ринку праці», де основним доповідачем був начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов.

Невипадково було обрано тематику семінару, адже простежуються випадки дискримінації жінок. Тому основну мету, яку ставив перед собою доповідач – це роз’яснення законодавчих норм і гарантій, які передбачають захист трудових та соціальних прав жінок.

«Однією із причин посилення гендерної дискримінації на ринку праці є небажання роботодавців приймати на роботу жінок через те, що жінки мають багато пільг, реалізація яких зменшує , на думку роботодавця,  ефективність їхньої роботи», – зазначив Сергій Іванов.

Він розповів, що у багатьох міжнародних документах проголошується рівність громадян у будь-яких сферах життя, незалежно від статі, кольору шкіри чи віку. Права працюючих громадян, у тому числі і зайнятих жінок, визначають певні як національні, так і міжнародні акти. Наприклад: Міжнародний пакт про соціальні, економічні та культурні права (ст. 2 проголошує рівність прав незалежно від статі; ст. 6 гарантує визнання права на працю, яку людина вільно обирає або на яку вона вільно погоджується, і зробить належні кроки до забезпечення цього права; ст. 7 гарантує справедливі та сприятливі умови праці, а також справедливу зарплату і рівну винагороду за працю рівної цінності без будь–якої різниці, зокрема, жінкам повинні гарантуватись умови праці не гірші від тих, якими користуються чоловіки, з рівною платою за рівну працю; відпочинок, дозвілля і розумне обмеження робочого часу та оплачувану періодичну відпустку, так само як і винагороду за святкові дні).

OkM 17 05 03  1

На національному рівні діє Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» від 8 вересня 2005 року №2866-IV, що передбачає забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у соціально-економічній сфері, зокрема, ст. 17. «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у праці та одержанні винагороди за неї».

«Жінкам і чоловікам забезпечуються рівні права та можливості у працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації та перепідготовці. Також вище згаданим Законом гарантуються рівні можливості під час укладення колективних договорів та угод, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері підприємницької діяльності», – додав Сергій Іванов.

 

Отже, якщо Ви у складній ситуації, що потребує вирішення у правовому полі, звертайтеся до Лебединського бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.