назад

Команда сумчан, до складу якої увійшли працівники системи безоплатної вторинної правової допомоги, а також громадські діячки, журналісти, освітяни, студенти Сумського державного університету, 19-21 липня взяла участь у школі-тренінгу «MeDiAPLUR», що зібрала представників з різних регіонів України.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області активно співпрацює з громадськими організаціями, які діють у площині захисту прав людини. Участь у заході наших партнерів – представників Сумського державного університету та Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти – дає можливість реалізовувати в області успішні спільні проекти.

Школа-тренінг, на яку запросили представників системи безоплатної правової допомоги (Наталію Поставську та Любов Демченко), стосувалася актуальної теми: «Резолюція Ради Безпеки ООН 1325: «Жінки, мир, безпека». У фокусі – документи Організації Об’єднаних Націй щодо прав жінок, особливо, що стосується періоду збройних конфліктів; медіаграмотність як відправна точка та основа плюралізму в сучасних демократіях; історія жіночого руху у світі та Україні.

У процесі роботи під керівництвом досвідчених тренерів Євгена Фоміна (голова ГО “Фундація прав людини”), Ольги Веснянки (відома правозахисниця, журналістка, блогерка) та Тетяни Ісаєвої (дослідниця жіночого руху в Україні, засновниця єдиного в Україні музею гендеру), слухачам школи надано цікаві матеріали, які засвоювалися через командну роботу, мозковий штурм та презентації ідей.

Саме під час презентацій фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області мали можливість поділитися досвідом роботи і напрацюваннями, адже фахівцями системи БПД проводиться масштабна правопросвітницька та правозахисна робота в напрямку протидії домашньому насильству, також у восьми регіонах України діє новий інститут – сімейні радники; актуальними є правові консультації щодо захисту прав жінок та їхніх дітей на вчасне і повне отримання аліментів.

Зокрема, на Сумщині 60% громадян, які звертаються до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині – це жінки. У цьому році здійснюється у судовому порядку захист 3 осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Питанню гендерної рівності, яку розглядали учасники школи-тренінгу, також приділяється достатня увага в регіоні шляхом проведення різноманітних за формою заходів.


Навчання у школі, спілкування з представниками з інших міст і областей, цікавий спектр думок та ідей, більш широке бачення теми захисту прав жінок – усе це дало поштовх для втілення нових планів та нових спільних проектів.