назад

Жовтоводське бюро правової допомоги – регіональний лідер за кількістю звернень громадян

49351432 591809567930304 1760916791560765440 nФахівчині системи безоплатної правової допомоги, зокрема – Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД та Жовтоводського бюро правової допомоги Яна Костючик, Анна Андрусенко та Олена Литвин – активні, цілеспрямовані правчині, які захищають права жовтоводців. Пропонуємо ознайомитися з роботою юристок більш детально. 

Жовтоводське бюро правової допомоги працює в місті Жовті Води з вересня 2016 року. За цей час до бюро звернулось 5628 громадян, які отримали безоплатну первинну правову допомогу та у разі потреби адвоката за рахунок держави. Тільки за 2018 рік було надано консультації 2659 жовтоводцям, а адвокат призначався у 114 випадках. Отже, за кількістю звернень громадян Жовтоводське бюро правової допомоги лідирує серед інших бюро у Дніпропетровської області.

Всього за три роки працівники бюро провели більше 120 правопросвітницьких заходів, зокрема — для молоді, ветеранів війни, переселенців, людей похилого віку, осіб з інвалідністю. У 2018 році таких заходів було проведено 40, у тому числі у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право». Окремий напрямок правопросвітницької роботи – захист прав споживачів комунальних послуг: фахівці бюро підготували серію статей на відповідну тематику для газет «Жовті Води» та «Жовтоводські вісті». За цей час правниками також налагоджено співпрацю з відділом пробації та виправною колонією, Жовтоводським міським центром соціальних служб у справах сім’ї, дітей і молоді, Центральною бібліотекою, структурними підрозділами виконкому міської ради, навчальними закладами, державними та комунальними закладами, громадськими організаціями м.Жовті Води, які розповсюджують інформацію про адресу та послуги, які надаються в бюро.

Є чому порадіти і в темі правової допомоги людям. Ось кілька прикладів із перемогами у сфері захисту прав громадян.

Соціальна стипендія для сина шахтаря

До бюро звернувся Олександр А*. (шахтар, який має стаж підземної роботи не менш як 15 років) за консультацією з питання призначення його синові соціальної стипендії. У результаті консультації та роз’яснення ст. 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» громадянин звернувся до закладу освіти, де навчається син, надав відповідні документи, що підтверджують стаж підземної роботи, і юнакові було надано соціальну стипендію.

Борги колишнього власника за послуги газопостачання

Світалана Щ* потребувала поліпшення житлових умов і як результат отримала квартиру згідно з ордером. Але під час заселення стикнулась з проблемою – боргами попереднього власника. Газова служба вимагала їх сплатити і не підключала до газової мережі. Довгим був шлях листування та доведення, що нова власниця квартири не повинна відповідати за борги попереднього власника. Листи, претензії писали до газових служб Дніпропетровської області та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Насамкінець вдалося врегулювати питання у досудовому порядку і ще до початку зимових свят у квартирі Світлани Щ* відновили газопостачання і жінка тепер може у повному обсязі скористатися своїм правом проживати у належних умовах.

Батьківська спадщина

Громадянка Вікторія В* не мала можливості отримати у спадок будинок, який належав її батькам. Проблема полягала у тому, що після смерті матері спадкоємцями на житловий будинок були її донька та син. Останній не встиг оформити належним чином спадщину. Як наслідок, після смерті брата та матері Вікторія В* не могла стати повноцінною власницею житла. Після звернення за допомогою до Жовтовтоводського бюро та надання відповідних документів, жінці було призначено представника за рахунок держави. У судовому порядку було встановлено факт прийняття спадщини братом та визнано право власності клієнтки на спадкове майно.

Призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку як дружині померлого військовослужбовця

До бюро звернулась Валентина Г*, яка потребувала допомоги у складанні процесуальних документів з питання оскарження відмови пенсійного фонду. Громадянка наполягала на призначенні пенсії зі зниженням пенсійного віку як дружина чоловіка, який помер при виконанні військових обов’язків. Спеціалісти бюро підготували позов до суду який було задоволено в повному обсязі та визнано рішення пенсійного фонду протиправним. Суд зобов’язав призначити та виплатити Валентині Г* дострокову пенсію зі зменшенням пенсійного віку як дружині померлого військовослужбовця.

Аліменти на повнолітнього непрацездатного сина

Громадянин Володимир Н*, інвалід з дитинства, звернувся з питанням про стягнення аліментів на утримання його як повнолітнього непрацездатного сина. Спеціалісти бюро склали позовну заяву та направили її до Жовтоводського міського суду. У результаті розгляду позов було задоволено та стягнуто аліменти на утримання громадянина Н* у розмірі 1/5 частини заробітку з дня подачі заяви і довічно.

Жовтоводське бюро правової допомоги працює для того, щоб жовтоводці дізнавались про свої свої права, а у разі їх порушення звертались за консультацією та захистом за адресою: м. Жовті Води, бульв. Свободи, 62, 4-й під’їзд, тел.050-505-28-33. Цілодобова гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (безкоштовно)