назад

Жителі Гадяччини підвищили свою правову спроможність

2233


          Надання правових консультації у місцевих центрах та бюро правової допомоги, через мережу мобільних та дистанційних консультативних пунктів, де кожен громадян може реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, проведення робочих зустрічей, правопросвітницьких засобів, інформування населення про основоположні права та механізми їх реалізації – це далеко не повний перелік послуг, які надають громадянам фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. Дана діяльність спрямована в першу чергу на підвищення правових можливостей як окремого громадянина, так і територіальних громад  в цілому.

Так, 15 березня 2017 року на базі Гречанівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Під час прийому керівник Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко надала жителям Гречанівки фахові консультації, зокрема роз’яснила норми безоплатної передачі земельних ділянок у приватну власність.

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

 – для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

        Земельний кодекс України також встановлює, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

        Цього ж дня Ірина Калініченко зустрілася з директором Гречанівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Борисом Власенком. Під час спілкування сторони обговорили шляхи взаємодії та плідної співпраці задля підвищення рівня правової освіти дітей. 

        Окрім цього, працівникам навчального закладу надано методичну допомогу з питань підвищення правової обізнаності школярів шляхом створення правових куточків та проведення різноманітних заходів.

        Після зустрічі Ірина Калініченко спільно з фахівцями служби у справах дітей та районного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді провела лекцію-бесіду на тему «Права та обов’язки» для учнів 5-7 класів Гречанівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Під час спілкування з дітьми обговорили їх права та обов’язки, а також відповідальність за свої вчинки у разі неналежної поведінки. Учні активно задавали питання та вели цікавий діалог зі спеціалістами. Gad skola15032017

        Додатково фахівець бюро поінформувала громадян про те, що отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України, вони можуть звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою:

м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (другий поверх) тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).