назад

Жителі Кодими отримали правові роз’яснення щодо порядку стягнення аліментів

kodymske byro23 березня 2017 року керівник Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук разом з начальником Кодимського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області Сергієм Кушніром провели спільний прийом громадян, який проходив в приміщенні бюро правової допомоги. 

Цього дня на прийом за правовою консультацією звернулись двоє місцевих жителів. 45-річна жителька смт Слобідка Кодимського району цікавилась питанням зміни розміру стягуваних аліментів. Керівник бюро Андрій Спатерук  повідомив громадянці, що згідно статті 192 СК України “Зміна розміру аліментів” розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним Кодексом.

Матеріальне становище і сімейний стан особи, зобов’язаної надавати утримання, та особи, яка одержує аліменти, не є незмінними чинниками, оскільки аліментні правовідносини, як правило, існують тривалий час. Внаслідок того, що матеріальне становище і сімейний стан осіб, зобов’язаних до сплати аліментів, і осіб, на користь яких вони стягуються, можуть протягом часу існування аліментного зобов’язання змінюватися, закон передбачає, що за позовом кожної з зазначених осіб суд має право змінювати встановлений розмір аліментів.

Особа, яка одержує аліменти, може звернутися до суду з позовом про збільшення їх розміру у разі погіршення її матеріального становища чи сімейного стану або покращення матеріального становища або сімейного стану платника аліментів.

У свою чергу, особа, яка сплачує аліменти, може звернутися до суду з позовною вимогою про зменшення їх розміру у тих випадках, коли істотно погіршились її матеріальне становище чи сімейний стан або покращились матеріальне становище або сімейний стан стягувача аліментів.

Таким чином, звернувши увагу на вищезазначені положення законодавства, можна зробити однозначний висновок про те, що в обґрунтування зміни розміру необхідно доводити наступні обставини:

                   – зміну матеріального становища. Для матері, яка бажає збільшити розмір аліментів, необхідно доводити факт погіршення її матеріального становища, або ж покращення матеріального становища батька. Для батька, який бажає зменшити розмір аліментів, необхідно доводити факт погіршення матеріального становища (зменшення заробітної плати, інші витрати). Доказами на підтвердження даних обставин можуть виступати довідки про доходи батьків, кредитні договори, рішення суду та будь-які інші документи, які можуть виступити на підтвердження зміни матеріального становища, його погіршення або покращення.

                  – зміна сімейного стану. Для прикладу можна взяти ситуацію, коли батько сплачує матері, згідно рішення суду, по 1/6 частині на утримання двох дітей, що разом виходить 1/3, а також сплачує 1/6 частину своїх доходів на утримання одного зі своїх непрацездатних батьків, похилого віку. Сукупний розмір аліментів, що стягується з нього не перевищує 50% усіх його доходів. Один з батьків, якого утримує Відповідач помирає, а тому відпадає необхідність в його утриманні. Таким чином відбуваються зміни сімейного стану Відповідача, що є приводом для звернення до суду з позовом про збільшення розміру аліментів, наприклад по ¼ частині на обох дітей. Проте, якщо Відповідач має нову сім’ю, і в нього народжуються діти, знову ж таки змінюється сімейний стан, і батько має право звернутися з позовом про зменшення розміру аліментів. Також, батько має можливість звернутися до суду з вимогами про зменшення розміру, коли його батьки стали потребувати його утримання, після винесення первісного рішення про стягнення аліментів.

              – зміна стану здоров’я. Дана обставина є досить зрозумілою, а тому не потребує жодних пояснень. Доказами, на підтвердження погіршення або покращення стану здоров’я можуть виступати медичні довідки, висновки лікарів, результати аналізів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо процедур лікування в Україні чи за кордоном як Позивача, так і Відповідача, і дитини, в залежності від того, хто звертається з позовом.

              – інші випадки. До даної категорії підстав зменшення або збільшення розміру аліментів можна віднести будь-які життєві ситуації, які не підпадають під вищезазначені категорії. Проте слід розуміти, що будь-які випадки і ситуації необхідно доводити, а тому треба заздалегідь підготувати усі необхідні докази для їх підтвердження.  

Окрім того, необхідно враховувати, що сімейним законодавством України встановлено мінімальну межу аліментів, що можуть стягуватися на одну дитину, а саме: розмір аліментів не може бути меншим ніж 30% відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Проте, законодавством врегульовано і максимальну межу сплати розміру аліментів та додаткових витрат, що стягується на усіх дітей, який не може бути більшим, ніж 50% заробітної плати платника аліментів. Окрім того, в дані 50% входять і інші відрахування від заробітної плати Відповідача.

Тому, звертаючись з позовними вимогами про зміну розміру аліментів, необхідно враховувати дані положення законодавства. Також, слід зазначити, що в даній категорії справ, суд критично відноситься до кожного доказу, наданого сторонами, а тому не бажано звертатися до суду у зв’язку з наявністю лише однієї підстави, необхідно обрати декілька, та саме в їх сукупності можливо буде досягти певного результату.

Також, необхідно звернути увагу на дії Відповідача у даному процесі. Оскільки, згідно принципів цивільного судочинства, сторони мають рівні права щодо подання доказів, та кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, то в даній категорії справ тягар доказування лежить на Позивачі, а тому, Вам необхідно подавати до суду лише докази, які дискредитують, або ж виключають ті обставини, які повідомив суду Позивач, або ж повідомляють про відсутність зміни даних обставин, а тому і відсутність необхідності зміни розміру аліментів.

Позови про зміну розміру стягуваних аліментів розглядаються судом за місцем проживання стягувача аліментів.

Також цього дня за правовою допомогою звернувся 46-річний житель м. Кодими з питанням скасування рішення суду про стягнення аліментів в разі повернення дітей батькам, відібраних відповідно до рішення суду без позбавлення батьківських прав.

Spateruk alimenti


Андрій Спатерук та Сергій Кушнір повідомили громадянину, що відповідно до ст. 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків по її вихованню, жорстоко поводяться з нею, є хронічними алкоголіками або наркоманами чи вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров’я і морального стану. В такому випадку дитина передається іншому з батьків, бабі, дідові, родичам (за їх бажанням) або органові опіки та піклування. Частиною 4 ст. 170 СК України передбачено, що при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.


Відповідно до ч. 3 ст. 170 Сімейного кодексу України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.


Справи про відібрання та повернення дітей після відібрання розглядаються судом за участі органу опіки та піклування, які дають висновок про доцільність повернення дитини.


Як правило, відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав є тимчасовим заходом на відміну від позбавлення цих осіб батьківських прав, яке, як зазначалося, має безстроковий характер Тому якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками (наприклад, той з батьків, хто був психічно хворим, видужав, батьки перестали бути хронічними алкоголіками або наркоманами), суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини При цьому суд керується Інтересами дитини. Для розгляду у суді заяви батьків або одного з них про повернення їм дитини потрібен письмовий висновок органу опіки та піклування. Крім того, у судовому засіданні мають брати участь представник цього органу і прокурор, а якщо дитина була відібрана в одного з батьків, — також другий з батьків. Варто також враховувати думку дитини.


Висновок щодо можливості повернення дитини до біологічних батьків, родичів робиться на основі аналізу інформації про дитину і сім’ю, яку можна отримати від: вихователів інтернатного закладу, вчителів, соціального працівника громади, дільничного міліціонера, сусідів, родичів, самих батьків і дітей. Завдання соціального працівника/соціального педагога на даному етапі – провести оцінку бажання дитини повернутися додому та стану життя сім’ї (тих факторів, які покращились і відтепер сприяють реінтеграції).


При подачі позову про повернення дитини батькам, слід зазначити про необхідність припинення стягнення аліментів з батьків (в разі їх стягнення за рішенням суду про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав) в зв’язку поворотом виконання рішення суду.


За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а, з понеділка до п’ятниці з 09 до 18 години, без перерви на обід.


Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56

Електронна адреса:  kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua