назад

13007300 472154369642191 6953786575534352119 n

Фахівець Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області спільно з адвокатом надали онлайн – консультації жителям Чортківського району з метою розширення доступу до безоплатної правої допомоги громадян.

Так, 15 квітня 2016 року директор місцевого центру Марія Гамбаль та адвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу Сергій Волинець провели онлайн – консультації через скайп-зв’язок з бібліотеками-філіями сіл Чортківського району( Біла, Джурин, Звиняч, Колиндяни, Пробіжна, Улашківці, Шульганівка) у приміщенні Чортківської центральної бібліотеки (вул.Зелена,1 м.Чортків).

Для отримання правових консультацій звернулися громадяни питаннями, які стосувалися виділення земельних ділянок учаснику АТО по різному виду користування, особистої власності подружжя, звільнення від сплати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, призначення пенсії по втраті годувальника, щодо призначення безоплатного адвоката у кримінальному провадженні.

Щодо земельних ділянок, то чоловіку роз’яснили , що згідно Земельного кодексу України передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах зазначених норм, провадиться один раз по кожному виду використання. Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України кожен громадянин України має право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

– для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

– для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Питання звільнення від сплати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах визначається рішенням виконавчого комітету органу місцевого самоврядування.

Стосовно особистої власності подружжя – воно регулюється Сімейним кодексом України. Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

– майно, набуте нею, ним до шлюбу;

– майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

– майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

– житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”;

– земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть отримати юридичні консультації онлайн скориставшись скайп зв’язком chortkivlib та звернутися  до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків вул. Шевченка, 54, тел. (03552) 2 09 50, (067) 130 01 73.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).