назад

13010719 472151096309185 6572572081739141106 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали місто Ланівці з  метою надання юридичних консультацій жителям Лановецького району.

Так, 14 квітня 2016 року в.о. директора Валентина Вербицька, головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк, начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк в залі засідань Лановецької районної ради провели робочу зустріч із заступником голови громадської організації «Воїнів Антитерористичної операції» Лановецького району Сергієм Гончаруком та учасниками АТО району. У ході зустрічі присутні обговорили низку питань, з якими учасники АТО зустрічаються під час реалізації своїх соціальних гарантій, зазначених у ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Валентина Вербицька надала роз’яснення щодо виплати грошової компенсації мобілізованим. Так, згідно «Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 року № 105, працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, компенсація з бюджету середнього заробітку здійснюється на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації. Працівникам, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом, компенсація з бюджету середнього заробітку здійснюється не більше ніж на строк укладеного контракту.

Щодо питання виділення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, то в даному випадку учасникам АТО, зацікавленим в одержанні земельних ділянок у власність, необхідно подати до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянки (до сільських, селищних, міських рад – для отримання ділянок із земель комунальної власності; до районних держадміністрацій – для отримання ділянок із земель державної власності) такі документи:

– клопотання довільної форми (у ньому визначається розміри та цільове призначення ділянки);

– додаток: графічні матеріали, в яких зазначається бажане місце розташування ділянки;

– погодження землекористувача – подається тільки у випадках, якщо дана ділянка перебуває у користуванні іншої особи;

– документ, що підтверджує участь в антитерористичній операції (посвідчення, довідка, наказ тощо).

13015220 472151086309186 5176188192528800570 nЦього ж дня начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк провели виїзний прийом громадян у громадській приймальні Лановецької районної ради. Для отримання правових консультацій  звернулись жителі Лановщини з питаннями соціального забезпечення – порядок розміщення громадян у будинок престарілих та отримання пенсії у разі втратити годувальника.

У першому випадку фахівці пояснили, що на повне державне утримання приймаються громадяни похилого віку, які досягли пенсійного віку та інваліди I і II групи, старші 18 років, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким згідно з медичним висновком не протипоказане перебування у будинку-інтернаті та які не мають працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати за законом.

У другому випадку – відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003р. пенсія по втраті годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям така пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Також,  в.о. директора Валентина Вербицька та начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк провели прийом громадян у Лановецькій центральній районній бібліотеці для дорослих. Для отримання правової допомоги звернулися  громадяни з питаннями, що стосувались трудового законодавства – правомірності скорочення чисельності працівників роботодавцем.

У даному випадку фахівці місцевого центру пояснили, що згідно з ч. 3 статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Якщо роботодавець вирішив ліквідувати певний структурний підрозділ підприємства чи його реорганізувати, він повинен скласти техніко-економічне обґрунтування причин проведення таких змін, оскільки при цьому завжди відбувається вивільнення працівників. Роботодавець видає економічно обґрунтований наказ (з основної діяльності) про необхідність внесення змін у структуру і штатний розпис підприємства. У наказі вказується перелік посад, роботи на яких з певних причин не проводитимуться, кількість і категорії працівників, які будуть виключені зі штатного розпису підприємства. При скороченні чисельності або штату працівників переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці (ч.1 ст. 42 КЗпП). Відповідно до ст. 492 КЗпП роботодавець видає другий наказ (з персоналу) про попередження за два місяці конкретних працівників про можливе їх звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Попередження про звільнення і виключення зі штатного розпису певної посади ще не є звільненням працівника з роботи.

Щодо питання доцільності зменшення оплати праці працівників, то відповідно до ч. 3 ст. 32 КЗпП зміна істотних умов праці може бути визнана законною тільки в тому випадку, якщо буде доведена наявність змін в організації виробництва і праці.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Тернопільський, Кременецький та Чортківський. Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).