назад

Жителі Великої Михайлівки отримали правові консультації щодо порядку нарахування аліментів

aliment VMПро те, що таке аліменти, який мінімальний розмір аліментів на утримання дитини у 2019 році, як визначається їхній розмір, який порядок нарахування аліментів та чи може він змінюватися, як стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, а також щодо відповідальності за несплату аліментів розповідали жителям Великої Михайлівки представники Великомихайлівського бюро правової допомоги та органів юстиції.

«Аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Окрім того, отримувач аліментів розпоряджається ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини», – пояснила фахівчиня бюро правової допомоги Ольга Вуколова.

Щодо порядку отримання аліментів вона роз’яснила присутнім, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

aliment VM

Прожитковий мінімум становить:

  • на дітей віком до 6 років: з 01 січня – 1626 гривні, з 01 липня – 1699 гривень, з 01 грудня – 1799 гривень;
  • на дітей віком від 6 до 18 років: з 01 січня – 2027 гривень, з 01 липня – 2118 гривні, з 01 грудня – 2218 гривень.

Для зміни розміру аліментів стягувач має право звернутися до суду з відповідним позовом.

При цьому, розмір аліментів на кожну дитину не повинен перевищувати десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

Суд за заявою одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення».

alimenti

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Телефон: (04859) 40 300.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103