назад

Як протидіяти насильству та реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, розповідали фахівці учасникам тренінгу

   1bibliot 20 квітня відвідувачі бібліотеки-філії №2 Ужгородської центральної міської бібліотечної системи сьогодні стали учасниками тренінгу з протидії насильству, який провели з ними представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Закарпатської юстиції. Захід було організовано за сприяння Ужгородської міської організації Спілки жінок України.

    Від фахівців учасники заходу дізналися про актуальні інформаційні кампанії Мін’юсту «ВідповідальнеБатьківство», «ЯМаюПравоГолосу» та інші. Також фахівці розповіли присутнім, як перевірити себе у списках виборців, наголосивши, що змінити місце голосування можна до 15 квітня. Серед учасників заходу було поширено інформаційні буклети про те, як проголосувати вдома, як змінити місце голосування та як захистити свої порушені виборчі права.

bibliot 4
   Під час тренінгу основний акцент був зроблений на кампанії «СтопНасильство». Учасники заходу дізналися як потрібно поводитись, якщо вони стали жертвою, або свідком будь-якої форми домашнього насильства, а їх є декілька: фізичне; сексуальне; психологічне; економічне. Постраждалим держава гарантує безоплатну соціальну, медичну, психологічну, правову допомогу та тимчасовий притулок. Вони мають право на конфіденційність, вибір спеціаліста за статтю (за можливості) та відшкодування кривдниками матеріальних збитків і шкоди.
    Знайомлячи учасників тренінгу з реалізацією кампанії «Відповідальне батьківство», начальник відділу правопросвітництва та комунікацій Регіонального центру Оксана Дудаш розповіла присутнім, які мають дітей-студентів про їхнє право на отримання податкової знижки на навчання, а також поінформувала про те, хто має право на отримання безоплатної первинної правової допомоги та представництво у судах за рахунок держави. Зокрема, фахівець зазначила, що скористатися правом на представництво у суді, перед органами державної влади тощо за рахунок держави можуть законодавчо визначені категорії громадян, серед яких – учасники війни, АТО, внутрішні переселенці, жертви насильства, малозабезпечені тощо. Малозабезпеченими вважаються особи, дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів. До 1 липня 2019 прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1921 грн., для осіб, які втратили працездатність – 1497 грн., з 01.07 відповідно: 2007 та 1564 грн., а з 01.12 по 31.12 – 2102 та 1638 грн.
    За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).