назад

Жителів Балти знайомили з програмою “Доступні ліки”

kot liky 304 квітня 2019 року працівниця Балтського бюро правової допомоги Ірина Бондар провела вуличне інформування жителів міста та району, під час якого розповідала балтянам про Урядову програму “Доступні ліки”, яка стартувала у квітні 2017 року.

За цією програмою пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. 

Пріоритетність лікуванню саме цих хвороб обрана у зв’язку з тим, що саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

Працівниця бюро розповідала жителям, що 1 лютого 2019 року МОЗ України затвердив новий реєстр препаратів програми “Доступні ліки”, який є вже п’ятим від початку дії програми.

До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. З повним списком безоплатних препаратів можна ознайомитися тут.

Юристка повідомила, що аби отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до сімейного лікаря, який виписує рецепт в електронній системі.

На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Лікар може роздрукувати пацієнту консультаційний висновок з призначенням (ліків), номером рецепту та кодом підтвердження.

Отримавши код рецепту на мобільний телефон,  необхідно прийти до аптеки, що бере участь у програмі, де аптекар за кодом підтверджує рецепт в електронній системі та  видає обрані ліки.

Ірина Бондар роздавала жителям Балтщини покрокову інструкцію з інформацією, яким чином отримати електронний рецепт та доступні ліки:

dostupni liky

d liky

Довідково.

З 1 квітня 2019 року контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів в рамках програми «Доступні ліки» будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів — Національна служба здоров’я України.