назад

Жителів м. Подільська ознайомили з новими правилами стягнення аліментів

gty 17.08.201717 серпня 2017 року, згідно графіку проведення консультування  посадовими особами ГТУЮ в Одеській області у ІІІ кварталі 2017 року, відбувся спільний прийом громадян директором Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергієм Мерзляковим та начальником Подільського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області Григорієм Яворським.   Прийом громадян проводився за адресою м. Подільськ, вул. Шевченка, 16.

Цього дня за правовою консультацією звернулася 21-річна жителька м. Подільська з питанням щодо нових правил стягнення аліментів. Сергій Мерзляков та Григорій Яворський роз’яснили громадянці, що 08 липня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів».

Зокрема, відтепер, згідно закону, аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Крім того, той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. До того ж, неповнолітня дитина, згідно з законом, має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Юристи звернули увагу молодої жінки на те, що Законом визначено мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Також закон доповнено нормою, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Також розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Директор Котовського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков повідомив громадянці, що у разі потреби вона може звертатися за безоплатною вторинної правовою допомогою до Котовського місцевого центру, який знаходиться за адресою м. Подільськ, вул Соборна 194-а. Центр працює щодня з 9.00 до 18.00, без обідньої перерви, вихідні субота та неділя. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.