назад

Жителям Херсона і гостям міста розповіли про форми сучасного рабства

30 липня, у Всесвітній день протидії торгівлі людьми, на залізничному вокзалі Херсона пройшла інформаційно-просвітницька акція «ПротиДІЙ торгівлі людьми», а ввечері херсонці мали змогу переглянути документальну стрічку «Жінка в полоні» та обговорити проблеми сучасного рабства. Активну участь у заходах, організованих  Департаментом соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації у співпраці з ГО «Успішна жінка», взяли фахівці Регіонального та Херсонського місцевого центрів з надання БВПД.

Перша частина інформаційної кампанії розпочалась з брифінгу для ЗМІ, в ході якого заступниця директора Департаменту соцзахисту Херсонської облдержадміністрації Вікторія Рильська пояснила, чому акція проходить на залізничному вокзалі:

Люди, які подорожують або їдуть на заробітки, частіше всього потрапляють у негативні ситуації – треба запобігти цьому, попередити їх. Торгівля людьми в Україні набирає масштабних обертів. І Херсонщина – не виключення. Дуже багато чинників сьогодні призводять до швидкісного розвитку цієї проблеми. Це і проведення воєнних дій, і життя громадян у скрутних умовах, і збільшення внутрішньо переміщених осіб по країні.

На Херсонщині, як і по всій Україні, збільшилася кількість постраждалих від торгівлі людьми, – зауважила голова громадської організації «Успішна жінка», регіональний партнер Міжнародної організації міграції Анжела Литвиненко. – У такі обставини потрапляють не тільки жінки та діти, але й чоловіки. Сучасні форми рабства дуже різноманітні: це не тільки трудове рабство, це – сексуальне рабство, примусове донорство, втягнення  у злочинну діяльність, зокрема, до наркотрафіку, а також примусове виконання військових обов’язків на боці ворога, що спричиняє невиконання Конституції України, та деякі інші форми злочинної експлуатації»

На важливості правопросвітницької роботи серед населення наголошувала заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Херсонській області Олена Іпатенко:

Інформування населення щодо проблеми торгівлі людьми є вкрай необхідним. Безробіття, скрутне становище, окупація територій та воєнні дії сприяють тому, що з кожним днем кількість наших громадян, готових прийняти ризиковані пропозиції працевлаштування за кордоном, зростає. Тому наша мета – привернути увагу людей, особливо молоді, до прихованих ризиків, на які можна наразитись через некомпетентні або неправомірні дії фірм-посередників з працевлаштування за кордоном».

За словами начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, обласного главку поліції Олега Шанька, з початку року на Херсонщині було зареєстровано п’ять кримінальних проваджень по ст. 149 «Торгівля людьми» Кримінального кодексу України: три – за фактами продажу людини з метою сексуальної експлуатації та два – з метою трудової експлуатації. Трьом зловмисникам вже оголошено про підозру у вчиненні даних злочинів.

Після брифінгу учасники акції, у тому числі й представники системи БПД – Олена Іпатенко, Лариса Аболончикова, Катерина Ананьєва (Регіональний центр з надання БВПД), Денис Милокостий, Фелікс Шмиголь, Володимир Куценко (Херсонський місцевий центр з надання БВПД), розповідали подорожуючим про ризики та небезпеки сучасних форм рабства і про те,  як не стати їх жертвою.

 

 

 

 

 

 

Окрім того, юристи системи БПД консультували людей з питань безпечного працевлаштування за кордоном, пояснювали, на що слід звертати увагу, підписуючи контракт, які права мають працюючі за кордоном громадяни України та можливість отримання ними необхідної допомоги в ситуаціях, пов’язаних з торгівлею людьми, попереджали про ризики нелегального працевлаштування, різноманітні схеми, які застосовують ділки, наголошуючи на тому, що торгівля людьми в цілях сексуальної експлуатації або примусової праці – це найшвидше зростаюча злочинна індустрія у світі після торгівлі наркотиками та незаконної торгівлі зброєю.

Спілкуючись з херсонцями і гостями міста, серед яких були й внутрішньо переміщені особи, військовослужбовці, особи з інвалідністю, люди похилого віку, працівники центрів пояснювали, що таке безоплатна правова допомога, де отримати юридичну консультацію або як вирішити проблему в позасудовому порядку тощо.

Окрім того, подорожуючі отримали пам`ятки з рекомендаціями та корисними контактами, буклети системи БПД і проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Водночас вони дізналися, що в Україні існує національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 та 0 800 505 501.

Увечері в ККЗ «Ювілейний» відбувся безкоштовний показ і обговорення документальної стрічки «Жінка в полоні», у якому взяли участь директор і заступниця директора Департаменту соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації Геннадій Причина та  Вікторія Рильська, голова громадської організації «Успішна жінка», регіональний партнер Міжнародної організації міграції Анжела Литвиненко, які акцентували увагу на сучасних тенденціях та ризиках торгівлі людьми для наших співвітчизників.