назад

Жителям Вижниччини та Путильщини про їх права та обов’язки

2 4-8Від рівня правової культури суспільства залежить сталий розвиток України як сучасної правової демократичної держави. Саме тому з 4 по 8 грудня 2017 року з нагоди Всеукраїнського тижня права фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели різноманітні правопросвітницькі заходи.

4 грудня на базі Путильського районного сектору з питань пробації відбувся правопросвітницький захід, завдяки якому засудженні до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, мали змогу більше дізнатись про свої права. «Підозрюваний, обвинувачений має право не говорити нічого з приводу підозри проти нього, обвинувачення або у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання; у разі затримання або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – на негайне повідомлення членів сім’ї, близьких родичів чи інших осіб про затримання і місце свого перебування», – розповіла присутнім начальник Путильського бюро правової допомоги Світлана Карапка. Також вона пояснила, що обвинувачений має право знати у вчиненні якого кримінального правопорушення його підозрюють. Від спілкування до тестування: учасники заходу перевірили, наскільки вони обізнані щодо прав та обов’язків людини та громадянина в Україні. Присутні мали можливість отримати відповіді на запитання одразу кількох фахівців, оскільки захід проводився спільно з начальником Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марією Фокшек та працівниками Путильського районного сектору з питань пробації Олесею Гордей і Тетяною Терен.

3 4-8Опісля у приміщенні Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим до покарань, не пов’язаним з позбавленням волі, розповіли про пенсійне забезпечення. Захід проводився спільно директором Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмилою Мацюк, директором Вижницького районного центру зайнятості Юрієм Никифоряком та начальником Вижницького районного сектору з питань пробації Іваном Гавучаком.

6 грудня в селищі міського типу Путила відбулось вуличне інформування громадян. Начальник Путильського бюро правової допомоги Світлана Карапка також роздала місцевим жителям інформаційні буклети з різноманітних правових питань.

7 грудня для осіб, які засуджені до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, відбувся правопросвітницький захід на тему: «Джерело згубного впливу на організм людини». Під час спілкування у форматі запитання-відповідь присутні мали можливість більше дізнатись про шкідливі звички та їх зв’язок з правопорушеннями. Захід провели начальник Путильського бюро правової допомоги Світлана Карапка, начальник Путильського районного сектору з питань пробації Олеся Гордей, працівник Путильського районного сектору з питань пробації Тетяна Терен та лікар-нарколог Путильської центральної районної лікарні Марта Вербило.

Цього ж дня на базі Путильської центральної районної бібліотеки Світлана Карапка розповіла про правові послуги, які можна отримати в бюро правової допомоги. Вона спілкувалася з бібліотекарями Путильського району на тему: “Права людини”.

На завершення тижня права, а саме 8 грудня, начальник Путильського бюро правової допомоги провела виїзний прийом для жителів села Дихтинець. Опісля під час вуличного інформування селяни отримали інформаційні буклети з різноманітних правових питань.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).