назад

Учні полтавського ПТУ дізналися як захистити себе від домашнього насильства

24132912

4 грудня 2017 року заступник начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної  інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко провела лекцію для учнів Полтавського професійного технічного училища № 31 на тему «Скажи «Ні» домашньому тирану». Захід відбувся у рамках Всеукраїнського тижня права та акції «16 днів проти насильства».

З 25 листопада світова спільнота долучається до кампанії «16 днів активних дій проти насильства по відношенню до жінок», яка триває до 10 грудня.  Її основними завданнями є привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;  проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства.

 Під час виступу заступниця начальника відділу поінформувала присутніх про те, що таке насильство у сімї, які є види насильства та їх сутність.  

«Насильство в сім’ї  – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного  спрямування одного члена сім’ї по  відношенню до  іншого члена сім’ї,  якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як  людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю», – зазначила Юлія Козаченко.DSC09424

Відповідно до норм чинного законодавства до членів сім’ї відносяться особи, які  перебувають у шлюбі; проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою; їхні діти; особи, які перебувають під  опікою  чи  піклуванням;  є  родичами прямої або непрямої  лінії  споріднення за  умови  спільного проживання.

За словами фахівчині Регіонального центру, члени сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону. Присутнім також охарактеризували норми Кодексу про адміністративні правопорушення та кримінального кодексу, що стосуються  вчинення домашнього насильства.

«Фізичне насильство в сім’ї, за яке передбачено кримінальну відповідальність, може бути вчинене у вигляді злочинів проти життя, злочинів проти здоров’я, злочинів, які ставлять у небезпеку життя чи здоров‘я члена сім’і та злочинів проти особистої волі. До них належать убивства та доведення до самогубства, які є найбільш тяжкими злочинами, що можуть бути вчинені внаслідок насильства в сім’ї», – повідомила Юлія Козаченко.

 Також учні дізналися про особливості притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють насильство у сім’ї.  Заступниця начальника відділу зупинилася на  окремих статтях Кримінального кодексу, що стосуються сімейного насильства, яке найчастіше вчиняється  членами сім’ї відносно своїх рідних.   DSC09421

Також Юлія Козаченко розповіла алгоритм дій куди слід звертатися жертвам сімейного насильства та залишила контакти Національних «гарячих телефонних ліній», які допомагають жертвам насильства.

 Учні професійно-технічного училища також дізналися про можливості захисту своїх  прав через систему БПД, які правові послуги можуть отримати звернувшись до фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини.DSC09420

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

 Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.