назад
30.10.18

Житлова субсидія – поради спеціаліста

44668898 2143235092593920 5874759183475146752 nФахівчиня Вільногірського бюро правової допомоги Наталія Савчук зустрілась з працівниками територіального центру соціального обслуговування яким детально роз’яснила порядок отримання субсидії. Зокрема, правник розповіла про те, які документи потрібно надати для оформлення субсидії та хто має право на неї.

Одним з найбільш цікавих для працівників територіального центру було питання щодо непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла.

Наталія Савчук пояснила що житлова субсидія не призначається (в тому числі на наступний період) якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв. м; індивідуального будинку – 200 кв.м. Але це не стосується дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахування тих, над якими встановлено опіку чи піклування. Також, якщо будь хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у володінні автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та автомобіля, наданого органом соціального захисту населення.

Також субсидія не призначається якщо у родині є особи, що досягли 18-річного віку та в яких відсутні доходи або доходи менше мінімальної заробітної плати. Винятком є особи, які в період за який враховуються доходи навчалися за денною формою навчання або були зареєстровані в службі зайнятості як такі, що шукають роботу. Або навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості чи отримували пенсію, стипендію, державну допомогу.

– Важливо знати, – зазначила фахівчиня бюро, – що субсидію не буде призначено в разі, якщо домогосподарство має наявну прострочену понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг або заборгованість з оплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Наприкінці семінару працівники закладу звернулися до Наталії Савчук за правовими консультаціями та отримали інформаційні матеріали загальнонаціонального проекту буклети «Я маю право».

Нагадуємо, що Вільногірське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год.п’ятниця з 8.00 год. до 16.45 год.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).