назад

Житомирянин із інвалідністю у суді довів своє право на безкоштовний проїзд

AG1Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гузовський допоміг захистити порушені права людини з інвалідністю. У житомирянина Олексія (ім’я змінене з етичних міркувань) є інвалідність ІІ групи. Він має право на безкоштовний проїзд у маршрутках, але неодноразово стикався з недобросовісними водіями. Чоловік своє право на безкоштовний проїзд вже вдруге довів у суді.

У 2017 році водій приміського маршруту №177 «Житомир – Висока Піч» відмовив Олексію у безкоштовному перевезенні, а коли чоловік оплатив проїзд відмовив у видачі проїзного квитка. Житомирянин, який вже стикався із такою ситуацією на міських маршрутах відразу звернувся до Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
За дорученням Центру було призначено адвоката Юрія Гузовського для складання процесуальних документів про визнання права на безкоштовний проїзд у пасажирському приміському транспорті та відшкодування моральної шкоди до приватного підприємства, яке обслуговує маршрут №177 «Житомир-Висока Піч».
Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», люди з інвалідністю І і ІІ групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують людей з інвалідністю І групи, мають право на безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті, окрім таксі. Пільгове перевезення людей з інвалідністю мають здійснюватися усіма транспортними підприємствами, незалежно від форми власності та підпорядкування.
Корольовський районний суд м. Житомира визнав право пана Олексія, як інваліда 2 групи загального захворювання на безкоштовний проїзд в автобусах приміського маршруту, що здійснює приватне підприємство та стягнув із відповідача моральну шкоду. Завдяки професійним діям адвоката системи безоплатної вторинної правової допомоги Юрія Гузовського чоловік із інвалідністю двічі успішно захистив свої порушені права у суді.

{module Житомирський МЦ}