назад

Знати свої права-вміти їх захищати

2233

З метою популяризації правових знань фахівцями системи БВПД Полтавщини проводяться різні правоосвітні заходи для пересічних громадян, які сприяють ознайомленню з правами. Кожен громадянин зобов’язаний знати свої права хоча б тому, щоб контролювати їх дотримання державою. Якщо вони не знають їх, то, по суті, це означає, що у них їх просто немає. Знаючи свої права, можна попередити  їх порушення і боротися за їх дотримання. Але список цих прав не просто слід знати, а й мати чітке і ясне уявлення про те, де і як вони повинні застосовуватися в кожній конкретній життєвій ситуації. Саме про основні права, алгоритм їх застосування розповідають представники місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги Полтавської області під час правопросвітницьких заходів.

13 лютого 2017 року головний спеціаліст Карлівського бюро правової допомоги Дмитро Плахотничий прочитав лекцію на тему: «Новели Закону України «Про безоплатну правову допомогу»» для безробітних, що знаходяться на обліку в Карлівському районному центрі зайнятості. Головний спеціаліст бюро розповів присутнім про внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Метою змін у законодавстві є посилення соціальних гарантій шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу. По закінченню лекції усі охочі мали змогу отримати юридичні консультації з правових питань, а також інші види правової допомоги.13.02.2017 lekziy RCZ

Цього ж дня головний спеціаліст Шишацького бюро правової допомоги Юлія Коваленко провела в Шишацькому районному центрі зайнятості плановий семінар за участю осіб, які перебувають на обліку як безробітні та особи, які шукають роботу на тему «Жінка на ринку праці». В ході семінару висвітлені питання щодо прав та додаткових трудових гарантій для жінок, охорони праці жінок. Фахівець бюро також роз’яснила присутнім про те, що таке безоплатна первинна та вторинна правова допомога, в чому вона полягає та який порядок її отримання. Окрім того, повідомлено про зміни в законодавстві в напрямку розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. По закінченню семінару, учасники мали змогу отримати консультацію під час роботи дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.

Також 13 лютого 2017 року в Великобагачанському районному центрі зайнятості відбулося проведення спільного семінару на тему: «Порядок дій особи по оформленню права власності на новозбудований будинок», в якому взяла участь головний спеціаліст Великобагачанського бюро правової допомоги Тетяна Лисенко. В ході семінару присутнім роз’яснено порядок звернення до БТІ стосовно виготовлення технічного паспорта та терміну виконання робіт, умови реєстрації Державної архітектурно – будівельної інспекції та  звернення з заявою про державну реєстрацію прав на нерухоме майно. По закінченні семінару представником бюро поінформовано присутніх про специфіку роботи Великобагачанського бюро правової допомоги, місце розташування та графік роботи.

Цього ж дня Тетяною Лисенко проведено плановий семінар для безробітних осіб котрі знаходяться на обліку в Великобагачанському районному центрі  зайнятості на тему: «Заходи щодо запобігання та протидії дискримінації».13.02.2017seminar 2

14 лютого 2017 року в Чутівському районному центрі зайнятості головний спеціаліст Чутівського бюро правової допомоги” Анатолій Турчин спільно із спеціалістом Чутівського РЦЗ Юлією Шейко провели семінар для осіб, які перебувають на обліку як безробітні та осіб, які шукають роботу на тему «Перебування на обліку в РЦЗ. Легальна зайнятість». Увагу присутніх було звернено на необхідність офіційного працевлаштування для забезпечення соціальних гарантій в трудових відносинах; акцентовано увагу на організаційних засадах зайнятості. Окремо піднімалося питання захисту трудових прав у судовому порядку. По закінченню заходу усі бажаючі мали змогу поставити питання по розглядуваній темі.14022017SeminarRCZ1

Цього ж дня  відбувся семінар на базі центру зайнятості на тему: «Шахрайство на ринку праці. Торгівля людьми». В ході семінару увагу присутніх акцентували на випадки грубого порушення трудових прав працівників роботодавцями, акцентовано на основних аспектах, на які треба звертати увагу при працевлаштуванні. Також розглядалося питання нормативного регулювання торгівлі людьми як в Україні, так і за кордоном.

13 лютого 2017 року головний спеціаліст Великобагачанського бюро правової допомоги Тетяна Лисенко поінформувала учасників семінару на базі центру зайнятості про отримання особою первинної та вторинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Присутнім учасникам семінару роздані інформаційні матеріали, в котрих містилися відомості про Великобагачанське бюро правової допомоги, місце розташування та графік роботи.

Цього ж дня відбувся плановий семінар в Великобагачанському районному центрі зайнятості для учасників АТО за участю Тетяни Лисенко. Присутнім учасникам семінару прочитана лекція на тему: «Як учаснику АТО отримати земельну ділянку». Фахівець бюро роз’яснила  відповідно до норм Земельного кодексу України, за яким учасники АТО можуть отримати ділянки з земель державної власності (в межах областей) або комунальної власності (в межах населених пунктів, та зазначила розміри земельної ділянки, цільового призначення. Увагу учасників також акцентувала на покроковому оформленні земельної ділянки, та реєстрації в Держземагентстві України.14022017sem nar z uchasnikami ATO

Крім семінарів для незайнятого населення на базі центрів зайнятості фахівці системи БВПД області проводили право просвітницьку діяльність для широкого кола осіб.

Так, 15 лютого 2017 року начальник відділу правопросвітництва Лубенського центру Максим Паляниця провів навчання для педагогічного колективу Лубенського лісотехнічного коледжу. Під час лекції він проінформував присутніх про основні напрямки роботи центру, акцентував увагу на послугах, що надаються населенню. Також Максим Паляниця повідомив, що центр виконує функцію правової освіти населення. І завдяки тому, що працівники центру надають практичну правову допомогу місцевим мешканцям, вони мають змогу проводити правові навчання для шкільної та студентської молоді з використанням власник практичних напрацювань. За словами начальника відділу правопросвітництва це той момент, завдяки якому співпраця з Лубенським центром правової допомоги може бути корисною для Лісотехнічного коледжу саме як освітньої установи.             15.02.2017 lybny

16 лютого 2017 року працівники Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та параюрист Артем Кравець провели лекційне заняття для слухачів «Університету III віку»Територіального центру соціального обслуговування виконкому Шевченківської районної в м. Полтаві ради на тему «Успадкування за законом та заповітом».20170216 3vik

Слухачів поінформували про види спадкування, форми заповіту, права заповідача, підстави визнання заповіту недійсним, черги спадкоємців за законом та інше.

Крім того, фахівці ознайомили присутніх про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну  вторинну правову допомогу.

По закінченню заходу на базі Територіального центру працював виїзний дистанційний пунктдоступу до безоплатної правової допомоги, де параюристи надали громадянам роз’яснення та консультації з питань пенсійного та соціального  забезпечення, порядку укладення договору дарування забезпечення.

         В подальшому виїзний мобільний дистанційний пункт працюватиме кожного третього четверга місяця з 10:00 до 11:00 за адресою: м. Полтава, вул. Ю. Кондратюка, 7а.

            Звертаємо увагу, що за безоплатною правовою допомогою громадяни можуть звернутися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.

За правовою допомогою до фахівців Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17  (у дворі суду).

Звернутися за консультацією громадяни можуть до Другого  полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська37/40.

Карлівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою:м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54-А, тел. (05346) 26-3-10.

Шишацьке бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Шишаки, вул. Партизанська,2, тел. (05352) 9-24-13.

Великобагачанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. В.Багачка, вул. Леніна, 19-А, тел. (05345) 91-426.

Чутівське бюро правової допомоги працює за адресою: с-ще. Чутове, вул. Набережна, 15, тел. (05347) 9-10-23.