назад

Про правові наслідки позбавлення батьківських прав розповіли жителям Почаївської територіальної громади

16809987 1284188668293385 113212361 n

10 лютого «мобільний соціальний офіс» уже в оновленому складі провів виїзний прийом громадян для жителів Почаївської територіальної громади у приміщенні Старотаразької сільської ради. Відвідувачі консультаційного пункту, як і зазвичай, зверталися з питаннями сімейного, спадкового та земельного права.

До слова, на початку лютого 2017 року до роботи «мобільного соціального офісу» в складі заступника голови Кременецької районної ради Михайла Месніковича та  начальника відділу правової інформації та консультацій Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни Точинської долучився й юрисконсульт  Кременецького районного центру зайнятості  Вадим Колтонюк.

Одну з осіб цікавило питання які правові наслідки наступають після позбавлення батьківських прав. Жінці роз’яснили, що судове рішення про позбавлення батьківських прав не тягне за собою будь-яких змін в актових записах про народження дитини, оскільки мати і батько продовжують бути біологічними батьками і жодний суд не може анулювати цього факту. Проте батьки, позбавлені батьківських прав, втрачають усі інші права, які базуються на факті спорідненості з дитиною. В цьому випадку маються на увазі саме ті права, що належать батькам і здійснюються ними до досягнення дитиною повноліття.

16808495 1284188738293378 210559822 n

Згідно із статтею 166 Сімейного кодексу України особи (батько, мати), позбавлені батьківських прав:

– втрачають особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

– перестають бути законним представником дитини;

– втрачають права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми;

– не можуть  бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;

– не можуть одержувати в майбутньому тих майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника» право на спадкування);

– втрачають  інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

Варто також зазначити, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину. А в тому разі, коли аліменти уже призначені, то разом із позбавленням  батьківських прав їх стягнення не припиняється.

Також статтею 1183 Цивільного кодексу України передбачається, що батьки, які позбавлені батьківських прав, не звільняються від зобов’язання відшкодовувати шкоду, заподіяну дитиною, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав, протягом трьох років після позбавлення їх батьківських прав, якщо вони не доведуть, що ця шкода не є наслідком невиконання батьківських обов’язків.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2 52 33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Збаразьке бюро правової допомоги —  м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19;

Зборівське бюро правової допомоги —  м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47;

Лановецьке бюро правової допомоги —  м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а;

Шумське бюро правової допомоги —  м. Шумськ, вул. Шевченка, 3.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.