назад

ЗНО без перешкод: школярі, яким виповнилося 14 років, мають своєчасно оформити ID-картку

SuR 181126 01До співробітників системи безоплатної правової допомоги часто звертаються з питанням щодо оформлення паспортного документа (ID-картки) учнями, яким виповнилося 14 років. У зв’язку з цим юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка надав роз’яснення телеглядачам каналу «ATV» у передачі «Правовий лікбез».

Тож, зараз паспорт, який отримує особа після досягнення 14-річного віку, вперше оформлюється безоплатно, і це є її обов’язком, а не правом.

Для отримання ID-картки потрібно не пізніше ніж через місяць після досягнення учнем 14 років звернутися до:

– територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання;

– ЦНАПу, якщо він надає послуги з оформлення біометричних документів;

– або до центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ».

У кожному випадку для отримання паспорта необхідно подати наступні документи:

– свідоцтво про народження;

– оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження перебували у громадянстві України;

– документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та у паспорт (за наявності таких документів):

– довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.

В окремих випадках спеціалістом під час оформлення ID-картки можуть вимагатися інші документи, тому перед подачею рекомендуємо звернутися за консультацією.

Звертаємо увагу, що школярам потрібно подавати копію паспорта в комплекті документів для реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО).

Подавати для реєстрації інший документ можуть лише такі категорії:

– особи, які не мали можливості отримати паспорт в зв’язку з тим, що проживають на окупованій території та лінії зіткнення, – свідоцтво про народження;

– іноземці та особи без громадянства – копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

– особи, які звернулися за захистом в Україні, – копію довідки про звернення за захистом в Україні;

– особи з окупованої території, які є учнями (слухачами, студентами) закладів освіти на підконтрольній Україні території, якщо вони втратили документ, що посвідчує особу, і не мають можливості його відновити, – довідку із закладу освіти з фотокарткою.

Усі інші громадяни України подають для реєстрації на ЗНО виключно паспорт. Цей же документ має бути предявлений учасником ЗНО для допуску до пункту тестування.

Також питання своєчасного отримання паспорта актуальне для тих школярів, які 2019 року планують вступати на молодшого спеціаліста чи молодшого бакалавра після 9-го класу.

Зокрема, під час подання заяви на вступ необхідно пред’явити оригінал документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, і подати його копію. Одним з таких документів є паспорт громадянина України. Водночас свідоцтво про народження не є документом, що посвідчує особу. Вступати за свідоцтвом про народження зможуть лише ті учні, яким 14 років виповниться після 1 травня 2019 року.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.