назад

Образливі прізвиська, глузування, підніжки, стусани від однокласників – це ознаки нездорових стосунків, які можуть призвести до цькування, або знущання. Регулярне та цілеспрямоване нанесення фізичної та душевної шкоди стало об’єктом уваги науковців і педагогів й отримало назву – булінг.

Протягом грудня фахівці Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели для учнів шкіл та відвідувачів бібліотек серію заходів на тему “Зупинимо булінг разом”.

У Законі України «Про освіту» булінг (цькування) визначається так: це діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі, із застосуванням засобів електронних комунікацій, які вчиняють щодо малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою щодо інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

«Варто пам’ятати, що не кожен конфлікт є булінгом. Цькування – це тривалі, повторювані дії, а одинична сутичка між учасниками не є булінгом. Наприклад, якщо друзі посварилися та побилися, чи діти разом весело штовхалися, але дитина впала і вдарилася – це не вважається булінгом. Проте, якщо однолітки на чолі з булером регулярно насміхалися, принижували або ховали та кидали речі дитини, штовхали, не вперше нецензурно обзивали та били, викладали у соцмережі непристойні знімки дитини – потрібно негайно діяти!», – наголошували фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Важливо! Керівник закладу освіти зобов’язаний створити безпечне освітнє середовище, вільне від насильства та булінгу. Крім того, керівник: розробляє, затверджує та оприлюднює план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти, розглядає заяви про випадки булінгу (цькування) та видає рішення про проведення розслідування, вживає відповідних заходів реагування,  повідомляє органам Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти. Також Закон зобов’язує педагогічних працівників негайно повідомляти керівників закладів освіти про виявлені факти булінгу (цькування) серед школярів.