назад

Зупинимо булінг разом: правопросвітницькі лекції для вчителів

BS2Подолати булінг у школі можливо лише об’єднавши зусилля батьків, педагогів, психологів, учнів. Ми маємо виробити нульову толерантність до цього ганебного явища. Карантин у школах Житомира не привід відміняти правопросвітницькі лекції. Тому фахівці системи безоплатної правової допомоги Житомирщини проводять лекції для вчителів.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська прочитала такі лекції для педагогічних колективів житомирського ліцею № 25 та ЗОШ № 21. Останній захід ми провели спільно з партнерами Головним територіальним управлінням юстиції.

BS1
Загалом за даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. А близько 40% із тих дітей, які зіткнулися з випадками булінгу, ніколи не розповідають про це своїм батькам.

BS4

– Чужих дітей не буває і це не просто слова, – зазначила Наталія Радушинська. – Ніхто не може дати гарантії, що ті діти, які потерпають сьогодні від булінгу чи домашнього насильства завтра не стануть членами ваших родин.
Вона також нагадала про відповідальність за булінг. Ввідтепер цькування однолітків буде каратися штрафом від 850 до 1700 гривень або ж громадськими роботами від 20 до 40 годин. У випадку, якщо булінг стався повторно або групою осіб, то каратимуть штрафом – від 1700 до 3400 гривень або громадськими роботами від 40 до 60 годин .
Якщо ж цькуванням займатимуться неповнолітні від 14 до 16 років, то за них також відповідатимуть батьки або опікуни. Рідних булера оштрафують на суму від 850 грн до 1700 грн або громадськими роботами від 40 до 60 годин.
Окрім батьків, за булінг штрафуватимуть і директорів. У випадку, коли керівник закладу освіти не повідомив поліцію про випадки цькування, то його також каратимуть штрафом від 850 грн до 1700 грн або будуть призначені виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти відсотків заробітку.

Фахівчиня Житомирського місцевого центру з надання БВПД Наталія Поліщук розповіла про систему безоплатної правової допомоги, детально пояснила, що таке первинна і вторинна правова допомога. Наталія Поліщук акцентувала увагу, що кожна дитина в Україні має право отримати безоплатну вторинну правову допомогу.