назад

Зупинити нарахування відсотків та штрафних санкцій за кредитним договором – чи можливо це?

1270731375 81Фахівці Добропільського бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знають відповідь та діють в межах чинного законодавства, допомагаючи клієнтам у їх тяжбах з банками-кредиторами.

Нерідко виникають ситуації, в яких клієнт не згоден з діями банківських установ при наявності прострочення та бажає їх оскаржити, але усі доводи клієнта залишаються поза увагою, де з боку кредитора вчиняються не лише законні дії щодо витребування наявного боргу, але й іноді використовуються такі методи, як дзвінки в нічний час, у т.ч. родичам клієнта; загрози через несплату кредиту щодо опису та продажу майна боржника банківськими представниками; залякування третіми особами у вигляді колекторських «вимагачів», розголошення інформації про прострочення керівництву, що виходить за межі правового поля та в подальшому підриває авторитет, імідж і довіру до загальної банківської системи та ставить під сумнів ефективність дій конституційних принципів щодо охорони прав і свобод громадянина України.

В решті решт такі спірні ситуації переходять до суду в площину цивільного процесу, де банком заявляються вимоги щодо стягнення кредитних боргів з нараховуванням всього можливого й не можливого.

Звісно кожна ситуація пов’язана, в першу чергу, з втратами особистого та сімейного бюджету, враховуючи те, що клієнт і радий оплатити безспірний борг, але у зв’язку зі скрутними обставинами зробити це інколи не є можливим, що також пов’язано з об’єктивними обставинами – малозабезпеченістю чи перебуванням в декретній відпустці по догляду за дітьми.

Саме в такій ситуації опинилась мешканка Добропільського району, яка звернулась за правовою допомогою та підтримкою в суді до Добропільського бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

При ознайомленні з матеріалами судової справи встановлено наявність порушених прав фізичної особи та часткова неправомірність в нарахуванні банком певних боргових зобов’язань.

Спірна ситуація полягала в тому, що за три роки користування кредитом під 30% річних з кредитним лімітом у розмірі 1500,00 грн банк, в порушення норм чинного законодавства, нараховував подвійні проценти за використання кредиту, враховуючи незаконну, в односторонньому порядку, неодноразову зміну процентної ставки, та неправомірно нараховував пеню й штрафні санкції в період проведення АТО, що загалом призвело до виникнення спірного загального боргу в сумі 25 тис. грн. В зв’язку з чим, Рішенням Добропільського міськрайонного суду з відповідачки стягнуто суму боргу в розмірі 2,8 тис. грн., яку вона не оскаржувала та визнано, що штрафні санкції були незаконні. Вказане судове рішення банком оскаржено не було. Клієнтом банку сплачено остаточний борг за рішенням суду в повному розмірі.        

Добропільським відділом бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці надано  правову допомогу та здійснено представництво її інтересів в суді. І, як наслідок, підтверджено невідповідність нарахування банком загальної суми боргу умовам укладеного кредитного договору.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20 тел: (099) 266-91-62

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. Героїв Праці, 3, тел.: (099) 478-67-48,

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5, тел.: (099) 621-91-72

Дружківське бюро правової допомоги – м. Дружківка, вул. Короленка, 1, тел.: (095) 926-42-07,

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, 35, тел.: (095) 209-70-74,

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47, тел.: (066) 368-00-63

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд. 11, тел.: (050) 654-76-61,

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд.1, тел.: (050) 545-56-78,

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12 б, тел.: (095) 688-54-64,

 Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5, тел.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103