назад

17197786 1315101625202120 2116487503 n

10 березня відбулася зустріч керівників управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП в Тернопільській області із представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Мета зустрічі — обговорити окремі моменти взаємодії Регіонального центру з органами поліції відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Того дня заступник директора Регіонального центру Світлана Бандура та фахівці центру Віталій Сольський і Олег Кононенко зустрілися з начальником УОАЗОР ГУНП Василем Бойком та заступником начальника, майором поліції Романом Бовсуновським. Під час зустрічі працівники Регіонального центру також наголосили на важливості щоквартальної звірки відомостей щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб із органами поліції.

«Важливо подавати щокварталу до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, регіональному центру інформацію про кількість випадків затримання протягом звітного періоду осіб та кількість випадків неприбуття або несвоєчасного прибуття адвокатів». – звернулася Світлана Бандура до керівників управління поліції.

Віталій Сольський нагадав: «Суб’єкти подання інформації, органи (установи), де перебувають затримані особи повинні інформувати під час затримання кожну особу про право на можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», вручати пам’ятку для затриманих осіб, в якій зазначається єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги».

ДОВІДКОВО

Згідно із Положенням про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Регіональний центр відповідно до покладених на нього завдань забезпечує, зокрема, участь захисника у випадках затримання особи.

Серед нормативно-правової бази, яка регулює діяльність Регіонального центру у співпраці з партнерами, є Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затверджений постановою Кабміну від 28.12.2011 № 1363. Порядок встановлює загальні вимоги та механізм інформування центрів з надання БВПД, зокрема про випадки застосування адміністративного затримання органами (посадовими особами), уповноваженими здійснювати адміністративне затримання. Такими є орган досудового слідства чи орган дізнання.

Повідомлення про затримання особи відповідному регіональному центру суб’єкти подання інформації або самі затримані можуть подати письмово або за допомогою телефонного зв’язку на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (контактний центр системи безоплатної вторинної правової допомоги).

Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються уповноваженою службовою особою Регіонального центру цілодобово.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.