назад

Зустріч з представниками ОБСЄ з питань захисту прав вразливих категорій осіб

OBSЄ15 листопада 2017 року, на запрошення Львівського представництва Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в особі керівника Георгіоса Каллініса, взяв участь в обговоренні питання щодо стану надання допомоги внутрішньо переміщеним особам та демобілізованим учасникам АТО начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Орест Шот (Orest Shot).

Від Львівського представництва взяли участь в обговоренні спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Юріе Гросу (Iurie Grosu) та Валерій Щавинський (Valerii Shchavinskii).

Орест Шот розповів про діяльність центрів безоплатної правової допомоги у Львівській області: роботу із забезпечення прав затриманих, підозрюваних, підсудних та затриманих у кримінальному процесі; мережу місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які окрім здійснення загального консультування, надають безоплатних адвокатів тим особам, які є клієнтами системи відповідно до вимог законодавства у цивільному, адміністративному та кримінальному (для потерпілих) провадженнях.

Як зазначив Орест Шот, Регіональним центром приділяється особлива увага наданню допомоги найвразливішим категоріям населення, зокрема внутрішньо переміщеним особам (ВПО) та учасникам АТО.

У свою чергу Валерій Щавинський цікавився взаємовідносинами між регіональним та місцевими центрами на Львівщині, нюансами в повноваженнях структур системи безоплатної правової допомоги, а також прозорістю надання правової допомоги.

«З метою координації роботи місцевих центрів та об’єднання зусиль інших органів, до повноважень яких відносяться питання захисту зазначених осіб, – підкреслив Орест Шот, – 17 лютого було проведено семінар «Безоплатна правова допомога учасникам АТО», 31 березня правопросвітницька акція в усіх бюро та місцевих центрах – День учасника АТО на Львівщині та інші заходи; працівники Регіонального та місцевих центрів взяли участь у двох тренінгах з питань захисту прав біженців, а 30 листопада планується участь у третьому, з питань міжнародних стандартів та національних правових аспектів захисту прав, надання безоплатної правової допомоги та доступу до судових послуг для шукачів притулку, біженців та вразливих категорій негромадян».

RC OBCE

За час роботи місцевих центрів, учасникам АТО було надано 644 консультації та прийнято 543 рішення про надання безоплатного адвоката для вирішення питання у судових органах.

Юріе Гросу розповів про діяльність Спеціальної моніторингової місії, про регулярне проведення у ряді областей моніторингу якості надання правових послуг для таких вразливих категорій населення як ВПО та учасники АТО.

Окремо було порушено питання стану справ щодо захисту потерпілих від насильства в сім’ї.

Орест Шот зазначив, що цьому питанню теж приділяється увага у роботі системи безоплатної правової допомоги, правда вона на даний час носить більш інформаційний правопросвітницький характер, оскільки судових справ із зазначеного питання немає.

Зокрема, у Львові відбулась презентація унікальної літературно-юридичної збірки «ПРОти НАСильства». Її автори – відомі українські письменниці, психологи та адвокати – у своїх текстах виступили проти толерування домашнього насильства. Уперше у цій збірці кожна з новел супроводжується професійним психологічним коментарем. Книга також містить витяги з національного та міжнародного законодавства у сфері захисту людини від насильства, а також ознайомлює читачів із системою безоплатної правової допомоги в Україні, адресами центрів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Учасники обговорили тему домашнього насильства, яка у нашому суспільстві є, здебільшого, табуйованою. Також автори розкрили одне з актуальних проблем насильства – визначення межі його приватної сфери. Адже йдеться про дітей, які зазнають насильства чи стають його свідками у сім’ї – самі виростають потенційними кривдниками або ж зазнають значних психологічних травм у житті, що перетворює цю приватну проблему на суспільну і державну.

Окрім цього заходу, місцеві центри тісно співпрацюють з іншими державними органами та громадськими організаціями, які мають відношення до розгляду зазначених питань, та пропонують свої послуги щодо можливості використання їх для надання правового захисту у разі потреби.

На завершення зустрічі учасники домовились про подальшу співпрацю з вищезазначених питань.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел/факс: (032)236-74-95.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).