назад

Зустріч з жінками-військовослужбовцями військової частини А1402

В Україні відбулася переоцінка ролі жінки в Збройний силах України (далі – ЗСУ), що знайшло своє відображення в Законі України від 06.09.2019 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях». Вказаним законом внесено зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України від 24.03.1999, Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” від 25.03.1992.
23 вересня  під час інформаційної зустрічі спеціалістів Золотоніського місцевого центру  з жінками-військовослужбовцями військової частини А1402 обговорено питання про зміни в законодавстві щодо нових можливостей жінок в українській армії.

Відтепер закріплено законодавчо, що  “Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку” (ч.12 ст.1 ЗУ”Про військовий обов’язок і військову службу”).

Жінки отримали можливість брати безпосередню участь як у розбудові нової армії, та в її осучасненні, освоювати військові професії і специфічний функціонал там, де ще донедавна було важко уявити жінок. Іх можна залучати до виконання ширшого кола військових завдань і бойових дій. Вони отримали рівний доступ до військової кар’єри — водночас з однаковим із чоловіками обсягом відповідальності під час виконання обов’язків військової служби.

Скасовано обмеження щодо служби жінок у військовому запасі і проходження ними військових зборів.

“За даними статистичного обліку в ЗСУ понад 25 тисяч жінок проходять контрактну війському службу нарівні з чоловіками, з яких 3,4 тисячі — на офіцерських посадах. Більше того, Україна вже має перших жінок генералів. Це говорить про те, що Україна впевнено рухається на шляху до гендерної рівності в армії. На законодавчому рівні створені всі умови для участі жінок у військовому житті країни на рівні з чоловіками”, – зазначила спеціаліст місцевого центру Тетяна Жалобна.

Крім того, спеціаліст місцевого центру повідомила, що згідно з пунктом 5 статті 11 Закону України від 20.12.91 № 2011 «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» жінки-військовослужбовці користуються всіма пільгами, передбаченими законодавством з питань соціального захисту жінок, охорони материнства і дитинства. Так, вони мають право на соціальні відпустки: у зв’язку з вагітністю та пологами; для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; у зв’язку з усиновленням дитини.

Жінкам-військовослужбовцям, які мають двох і більше дітей до 15 років або дитину-інваліда, а також тим, які є одинокими матерями й виховують дитину без батька, надають щорічні чергові відпустки в зручний час (п.8.8 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони від 10.04.2009 р.№ 170).
Фахівець місцевого центру також розповіла присутнім про право віськовослужбовців на безоплатну правову допомогу, яке можна реалізувати безпосередньо у приміщені військової частини у дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги. Довела до відома графік роботи дистанційної точки та залишила координами Золотоніського місцевого центру з надання БВПД.
За правовою допомогою до дистанційного пункту, який запрацював після заходу, звернулося  двоє  військовослужбовців. Їм були надані роз’яснення відповідно до норм чинного законодавства.
Для подальшого інформування військовослужбовців щодо актуальних питань сьогодення в приміщені військової частини розміщено соціальні плакати проєкту Міністерства юстиції “Я маю право!”: “Поїхати з дитиною за кордон — легко!”, “Податкова знижка на навчання” та тематичні буклети: “Відповідальне батьківство”, “Не переплачуйте за тепло та гарячу воду”, “Як протидіяти домашньому насильству?”, “Безоплатна правова допомога в Україні”, пам’ятка учасникам російсько-української війни. Права, обов’язки та гарантії соціального захисту.