назад
01.03.14

Зустрілась ініціативна група зі створення експертної ради системи безоплатної правової допомоги

28 лютого 2014 року відбулась робоча зустріч ініціативної групи юристів і громадських діячів зі створення експертної ради, яка здійснювала б громадський контроль, експертну підтримку та сприяла б розвитку партнерства системи безоплатної правової допомоги.

У зустрічі взяли участь Лариса Денисенко, письменник, адвокат і правозахисник, Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ з адміністративно-деліктного права та кримінальної юстиції, його колега Микола Хавронюк, директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ, експерт з кримінального права і проблем корупції, Олександра Матвійчук, Голова Правління громадської організації «Центр Громадянських Свобод» та координатор ініціативи «Євромайдан SOS», представники Української фундації правової допомоги – Микола Сіома, виконавчий директор, та Антоніна Бондаренко, програмний директор, Роман Романов, директор Програми Верховенство права Міжнародного Фонду «Відродження» та Василина Яворська, менеджер згаданої Програми Фонду. Від Координаційного центру на зустрічі були присутні директор Андрій Вишневський та заступник директора Віталій Баєв.

Учасники обговорили можливий формат роботи групи та порядок денний експертної підтримки. Так, Микола Хавронюк зупинився на важливості подальшого зміцнення системи надання захисту затриманим особам на ранніх стадіях кримінального провадження і запропонував допомогу у експертизі проектів нормативно-правових актів, які стосуються цих питань.

Про необхідність підтримки адвокатів, які надають гарантований державою захист, зокрема в інформаційному полі, висловилась Лариса Денисенко. «Експертна група може виконувати функції медіатора між професійними і громадськими спільнотами та системою безоплатної правової допомоги,» – зазначила вона.

Олександра Матвійчук коротко поінформувала про роботу ініціативи «Євромайдан SOS» та підкреслила важливість відмови від спроб поділу адвокатів на тих, хто надає правову допомогу коштом держави, і тих, хто цього не робить. Натомість вона запропонувала формувати ставлення до адвокатат виключно, виходячи з критеріїв професіоналізму і порядності.

Під час обговорення Роман Романов зауважив, що система безоплатної правової допомоги проявляє свою ефективність в питанні захисту прав людини та погодився, що створення експертної групи дозволить суттєво розширити контекст, в якому формується і розвивається система. Ініціативу створення експертної групи підтримали й представники Української фундації правової допомоги.

Учасники домовились на наступній зустрічі обговорити проект установчого документу, який має врахувати думки, висловлені під час обговорення.