назад

Звернення № 21/ Цивільне право/ Отримання з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щомісячної страхової виплати в разі смерті годувальника

Звернення № 21 

від Валентини / 19.05.2016 

Питання:

Скажіть, будьласка, чи  повинні  виплатити  за  літні  місяці: червеньсерпень 2015 року  дитині,  позбавленій  батьківського  піклування,   із  Фонду  соціального  страхування  від  нещасних  випадків  на  виробництві  – щомісячні  страхові  виплати  у  звязку  зі  смертю  матері, із  Управління  Пенсійного  Фонду – щомісячну  пенсію  у  зв’язку  з  втратою  годувальника, якщо  дитині  31.05.2015 року  виповнилося  18 років, в  цей  день  вона  закінчила  11 класів, влітку  вступила  до  професійного  ліцею  і  розпочала  навчання  1  вересня 2015 року. Мати  загинула  у  2012 році. По  31.05.2015 року  дитина  була  під опікою, вказані  виплати  проводились. 

Відповідь: 

На Ваше звернення від 19.05.2016 р., щодо отримання з Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України щомісячної страхової виплати в разі смерті годувальника та з Управління Пенсійного Фонду щомісячну пенсію у зв’язку з втратою годувальника, за три літні місяці, між закінченням школи та вступу до професійного ліцею, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області повідомляє наступне.
Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я (далі – Закон).
Відповідно статті 41 Закону, у разі смерті потерпілого право на одержання щомісячних страхових виплат мають непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого або мали на день його смерті право на одержання від нього утримання, а також дитина померлого, яка народилася протягом не більш як десятимісячного строку після його смерті. Такими непрацездатними особами є, зокрема, діти, які не досягли 16 років; діти з 16 до 18 років, які не працюють, або старші за цей вік, але через вади фізичного або розумового розвитку самі не спроможні заробляти; діти які є учнями, студентами (курсантами, слухачами, стажистами) денної форми навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років.
Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 27.04.2007 № 24, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.06.2007 р. за № 715/13982, затверджено Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат (далі – Порядок). Дія цього Порядку поширюється на потерпілих та осіб, які мають на це право, а також на осіб, право яких на отримання відшкодування шкоди було встановлено раніше згідно із законодавством СРСР або законодавством України про відшкодування шкоди, заподіяної працівникам унаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання, пов’язаних з виконанням ними трудових обов’язків.
Робочий орган виконавчої дирекції Фонду розглядає справи про призначення одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати в разі смерті потерпілого сім’ї та особам, які мають на це право, приймає рішення про виплати за умови подання, зокрема, довідки навчального закладу (щорічно) про те, що член сім’ї потерпілого віком від 18 до 23 років, який має право на відшкодування шкоди, навчається за денною формою навчання, відповідно підпункту 12 пункту 6.1.1. глави 6 Порядку.
Відповідно статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника. Непрацездатними членами сім’ї вважаються діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.
Проте, кожний конкретний випадок є індивідуальним, тому Ви можете звернутися додатково до Управління виконавчої дирекції Фонду у Запорізькій області, за адресою: м. Запоріжжя, вул. Поштова 27/29, 3-й поверх та до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, за адресою: пр. Соборний, 158/б, м. Запоріжжя.