назад

Звернення № 25/Спадкове право/Отримання спадщини за кордоном

Звернення № 25 

від Марини / 07.06.2016 

Питання:

Меня зовут Марина. Я бы очень хотела получить юридическую консультацию по вопросу наследства. Я гражданка Украины, родилась в РФ, прописана и проживаю в Запорожье, Хортицкий район. 01.01.2016 скончался мой дедушка, гражданин РФ, Свердловская область, г. Нижняя Салда. Его жена и единственный сын, мой отец, скончались ранее в 1997г. У моего отца двое детей:  я и мой брат. Где находится брат в настоящее время мне не известно. Последние несколько лет за дедушкой досматривала женщина с целью наследования его имущества (дом и земельный участок). Скорей всего, есть завещание в ее пользу. Точно, к сожалению, мне не известно и уточнить не у кого. Эта женщина скончалась через 3 месяца вслед за дедушкой. Могу ли я как внучка претендовать на наследство? Кроме меня еще есть племянники дедушки, проживающие там же в РФ. Связи с ними нет. Для меня поездка туда, просто чтобы подробнее разобраться в вопросе очень затратный сейчас вопрос: дорога в одну сторону 3 суток, маленький ребенок и финансовая нестабильность. Хотелось бы понимать риски и расходы. И сроки, я так понимаю, поджимают. Буду рада, получить ответ или возможность проконсультироваться по вопросу.


Відповідь:    

10.11.1994 року Верховною Радою України ратифіковано Конвенцію про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах (далі – Конвенція). 

Відповідно статті 45 Конвенції право спадкування майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої спадкоємець мав останнє постійне місце проживання. Право спадкування нерухомого майна визначається за законодавством Договірної Сторони, на території якої знаходиться це майно. 

Провадження по справах про спадкування рухомого майна компетентні вести установи Договірної Сторони, на території якої мав місце проживання спадкодавець у момент своєї смерті, а по справах про спадкування нерухомого майна компетентні вести установи Договірної Сторони, на території якої знаходиться майно відповідно статті 48 Конвенції. 

Статтею 68 Закону України «Про нотаріат» визначено, що нотаріус при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства за законом осіб, які подали заяву про видачу свідоцтва, та склад спадкового майна. 

Відповідно зазначеної Конвенції у разі потреби, для отримання необхідних документів нотаріус готує відповідний запит до компетентних органів Договірної Сторони щодо отримання відповідних відомостей чи документів, необхідних для оформлення спадщини. 

Статтею 1221 Цивільного кодексу України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна. 

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265  Цивільного кодексу України. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. 

Проте, кожний конкретний випадок є індивідуальним, тому пропонуємо Вам звернутися до відділу нотаріату Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області за телефонами 34-13-84, 233-17-99, 233-16-99.