назад

Звернення № 19/ Сімейне законодавство/ Стягнення аліментів з громадянина РФ

Звернення № 19 

від Надії / 17.05.2016 

Питання:

Дитині 3,5 року. Мати дитини – громадянка України, батько – громадянин РФ. Шлюб не зареєстрований. Дитина народилася в Україні (у Києві), записана на батька. На сьогодні дитина з матір’ю проживає в України (Запоріжжя), батько – у РФ (Москва). Батько перестав допомагати. Як можна з нього стягти аліменти? У наявності є його ксерокопія паспортних даних, дозвіл на прописку дитина за місцем прописки матері, завірений нотаріусом.

Відповідь:  

На Ваше звернення  щодо  стягнення аліментів з громадянина РФ,  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області повідомляє наступне: 

Україна  19.10.2006  ратифікувала  Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном, укладену в Нью-Йорку 20 червня 1956 року  підписантами якої є 71 держава світу (далі – Конвенція).  Конвенція направлена на спрощення процедури стягнення аліментів у випадках, коли особа, яка має намір стягнути аліменти, та особа, з якої необхідно стягнути аліменти, проживають у різних країнах. 

З метою деталізації та роз’яснення процедури стягнення аліментів з осіб, які проживають за кордоном, наказом Міністерства юстиції України від  29.12.2006  №121/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.12.2006  за № 1390/13264,   затверджено  Інструкцію про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном (далі – Інструкція). 

Вищевказана  Інструкція, зокрема, визначає вимоги щодо звернення з клопотанням про визнання і виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої держави, вимоги щодо заяви про стягнення аліментів з відповідача (боржника), який проживає за кордоном та ін. 

Відповідно пункту 7 Інструкції, у разі, коли відсутнє рішення суду України про стягнення аліментів з відповідача, який проживає за кордоном, або коли згідно із законодавством Договірної сторони вирішення питання здійснюється за місцем проживання відповідача…, до відповідної Договірної сторони надсилаються документи, необхідні для розгляду справи по суті. 

Пунктом  8 Інструкції з урахуванням вимог статті 3 Конвенції визначено вичерпний перелік документів  та інформації, яку має містити заява про стягнення аліментів та додатки до неї. 

Відповідно пункту 9 Інструкції, заява про стягнення аліментів, оформлена відповідно вимог  пункту 8 зазначеної  Інструкції, надсилається до Міністерства юстиції  України через територіальне управління юстиції.  

В разі наявності рішення суду України про стягнення аліментів,  відповідно пункту 11 Інструкції оформлюється клопотання про визнання і виконання рішення про стягнення аліментів на підставі Конвенції про стягнення аліментів за кордоном.  Також пунктом 11 Інструкції визначено, яку саме інформацію має містити клопотання та які до нього додаються документи (належним чином оформлені судом).  Далі клопотання надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.  

Про хід та результати розгляду заяв,  клопотань Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивачу. 

Також слід зауважити, що відповідно інструкції  заяви, клопотання, документи  надаються українською мовою разом з перекладом на офіційну мову Договірної сторони, на території якої  пропонується стягнути аліменти, або здійснити визнання і виконання рішення. 

Проте слід звернути увагу на те, що незважаючи на спрощення процедури  збирання i подачі документів для стягнення аліментів з батьків, які мешкають за кордоном, необхідно мати на увазі, що кожний конкретний випадок є індивідуальним, тому Ви можете звернутись до Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (пр. Леніна, 164, м. Запоріжжя, тел. (061)239-01-55) з метою отримання детальної інформації про пакет документів, необхідних для вирішення питання, щодо стягнення аліментів на території іноземної держави, яка є учасницею зазначеної Конвенції.