назад

Працівниця Білоцерківського бюро правової допомоги допомогла призначити пенсію військовому пенсіонеру

До Білоцерківського бюро правової допомоги звернувся пан Василь – особа з інвалідністю ІІ групи внаслідок війни, військовий пенсіонер, що перебуває на обліку у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Київській області та отримує пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

У зв`язку зі збільшенням розміру грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб, державою здійснено перерахунок пенсій.

Пенсійний фонд України перерахував пенсію пана Василя на підставі оновленої довідки про розмір грошового забезпечення, яке обмежувалось лише такими складовими, як посадовий оклад, оклад за військове звання та процентна надбавка за вислугу років.

Однак, у подальшому Окружний адміністративний суд міста Києва рішенням від 12 грудня 2018 року у справі № 826/3858/18 визнав протиправними та нечинними пункти 1, 2 Постанови Кабінету Міністрів України № 103 та зміни до пункту 5 і додатку 2 Порядку № 45, що, зокрема, обмежували розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії трьома складовими: посадовим окладом, окладом за військовим (спеціальним) званням та надбавкою за вислугу років. У результаті, Київським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки складено довідку про розмір грошового забезпечення пана Василя для перерахунку пенсії у 2021 році.

Пан Василь подав до Пенсійного фонду України заяву про перерахунок пенсії відповідно до оновленої довідки, однак йому відмовили. Вважаючи дану відмову неправомірною, чоловік вирішив звернутися за правовою допомогою до Білоцерківського місцевого центру, оскільки чув від знайомих позитивні відгуки про роботу його фахівців.

Призначена працівниця Центру Оксана Звада підготувала адміністративний позов до суду про визнання протиправними дії ГУ ПФУ у Київській області та зобов’язання вчинити певні дії, а саме провести перерахунок та виплату пенсії.

Заяву мотивовано наступним чином.

  • Стаття 9 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” від 20.12.1991 №2011-ХІІ (далі по тексту – Закон №2011-XII), держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів. Питання перерахунку раніше призначених пенсій визначено статтею 63 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” від 09.04.1992 №2262-XII, згідно якої перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом та членам їх сімей у зв`язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.
  • Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.
  • Постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 № 45 затверджено Порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.
  • Абзацом першим пункту 5 Порядку № 45 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України №103) передбачено, що під час перерахунку пенсій використовуються такі види грошового забезпечення, як посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням та відсоткова надбавка за вислугу років на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною або аналогічною посадою та військовим (спеціальним) званням.
  • Алгоритм дій, який повинні вчинити, зокрема Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області у зв`язку із втратою чинності положеннями пунктів 1, 2 постанови Кабінету Міністрів України №103 та змін до пункту 5 і додатку 2 Порядку №45, не змінився.
  • Колегією суддів Верховного Суду в рішенні від 17.12.2019 у справі №160/8324/19 зазначено, що питання щодо подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 2262-ХІІ, крім пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, врегульовано Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007 № 301. Відповідно до цього Порядку підставою для вчинення дій, спрямованих на перерахунок раніше призначених пенсій, може бути як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабінетом Міністрів України, про що державні органи, визначені Порядком № 45, повідомляють орган Пенсійного фонду.

Який маємо результат?

Судом позов задоволено повністю, рішення набрало законної сили.

Ось що говорить про це сама Оксана Звада: “Для мене вкрай важливий захист інтересів пана Василя. Безперечно, закон на його стороні і тут немає якихось подвійних тлумачень. Захисник нашої країни прийшов з великими очікуваннями, адже йому сказали, що тут обов’язково допоможуть. Виправдати сподівання найскладніше”.

Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером № 320/2905/22.