назад

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

Підлітковий вік — це період змін. Найнебезпечніше в цьому віці те, що дитина може потрапити в «погану компанію» — під негативний вплив і набути небезпечних звичок. Як наслідок — крадіжки, хуліганство та вже не дитяча відповідальність за їх вчинення. Проте виключно каральна реакція на злочин не дає належним чином можливості забезпечити як права осіб, що його вчинили, так і потерпілих. Це і стало поштовхом до розбудови в сучасному світі нового підходу — відновного правосуддя, яке можуть застосовувати учасники кримінального провадження та самостійно впливати на усунення наслідків вчиненого правопорушення.

Як працює відновне правосуддя для неповнолітніх в Україні, 24 жовтня розповіли фахівці системи БПД Черкащини працівникам служби у справах дітей виконавчого комітету Гельмязівської сільської ради.

Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується з березня 2019 року на базі системи надання безоплатної правової допомоги, був впроваджений Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Програма дає можливість застосовувати дві основні переваги для сторін. Перша — це інструмент медіації, який є добровільною та конфіденційною процедурою за участі нейтрального посередника та забезпечує екологічну комунікацію між сторонами для можливості дійти згоди щодо відшкодування завданої шкоди. Друга — це компонент ресоціалізації неповнолітнього — ужиття відновних заходів, спрямованих індивідуально на дитину, які дають можливість їй усвідомити і виправити ситуацію, яка склалася для потерпілого та громади, відшкодувати шкоду, пройти соціальну адаптацію у громаді. Ці переваги відрізняють Програму та відображають наявність в ній комплексного підходу до застосування дружньої до дитини системи правосуддя, раннього виведення її з кримінального провадження.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

  • наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

Участь у програмі відновного правосуддя дає потерпілим можливість:

  • відновити відчуття безпеки – знати, які кроки зроблено, щоб правопорушення не повторилося;
  • швидко і більш реально отримати відшкодування нанесеної шкоди;
  • впоратися з негативними емоціями й переживаннями, спричиненими правопорушенням, та бути почутим;
  • отримати від неповнолітнього відповіді на питання, що стосуються правопорушення;
  • зрозуміти, чи усвідомив правопорушник відповідальність за вчинене;
  • розвинути почуття відповідальності у неповнолітнього і надати йому можливість для виправлення.

Насамкінець зустрічі юристи привели приклади із успішних кейсів пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та окремо зупинилася на перспективах подальшого впровадження Програми та її реалізації під час воєнного стану.

Як отримати безоплатну правову допомогу

Отримати усну консультацію з вашого питання можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103 дзвінки безкоштовні, юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00.

Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua