назад

На Сумщині пройшов тренінг, присвячений захисту прав людей, постраждалих від конфлікту в умовах війни

 

Напередодні Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги  за участі керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області спільно із представниками судової влади та громадської організації “Північна правозахисна група” відбувся тренінг “Захист прав людини постраждалих від конфлікту в умовах війни в Україні” для адвокатів, юристів та працівників системи БПД Сумщини. 

Широкомасштабна збройна агресія рф проти України поставила перед судовими, правоохоронними органам та органами адвокатури України необхідність забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства, міжнародного правопорядку та основ національної безпеки України.

“Воєнні злочини є одним із видів основних злочинів проти міжнародного права поряд зі злочином агресії, злочинами проти людяності та геноцидом. Сьогодні зусилля важливо зосереджувати на забезпеченні принципу невідворотності кримінальної відповідальності осіб – воєнних злочинців, основою чого, насамперед, є впровадження єдиних стандартів кваліфікації злочинів”, – акцентувала  під час вітального слова очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Тож формування навичок первинної психологічної допомоги і самодопомоги під час війни, пошуку сильних, слабких сторін та використання шляхів співпраці для збереження психічного здоров’я українців, що страждають від війни  – стало метою тренінгу.

“Участь взяли майже тридцять адвокатів Сумської області. Розглянули низку важливих питань, зокрема, про функціонування системи БПД, її зміни та виклики”, – розповіла модераторка заходу, практикуюча адвокатка та заступниця директора Регіонального центру надання безоплатної вторинної допомоги в Сумській області Валентина Волобуєва.

Тренінг мав дві частини, під час однієї із яких суддя Ковпаківського районного суду міста Суми Владислав Костенко обговорив із присутніми функціонування системи правосуддя України в умовах війни.

А суддя Зарічного районного суду міста Суми Евгеній Янголь зосередив увагу учасників тренінгу на застосуванні принципу верховенства права при кваліфікації воєнних злочинів. 

Окремим важливим блоком була робота з практикуючою психологинею Оксаною Корсун, яка надає допомогу в кабінеті екстреної психологічної допомоги «Телефон довіри» амбулаторно-поліклінічного відділення, КНП СОР «Обласний клінічний медичний центр соціально небезпечних захворювань». Адвокати мали можливість отримати корисні поради щодо  збереження власного психічного здоров’я та навички спілкування з клієнтами, які в умовах бойових дій та під впливом правових проблем дуже часто знаходяться в стресі.

У межах тренінгу учасники обговорювали практичні кейси, виконували завдання тренерів, презентували власні думки з тематики заходу. Також усі присутні погодились, що кожну з тем спікерів можна розвивати та робити темами окремих зустрічей, адже вони включають безліч цікавих та актуальних аспектів.

Довідково: Захід проведено завдяки співпраці ГО Північна правозахисна група з Чернігівський громадський комітет захисту прав людини www.protection.org.ua, який реалізує проєкт «Захист прав людини постраждалих від конфлікту в умовах війни в Україні» за підтримки Посольства Німеччини в Україні.