назад

З нагоди свята Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги в Чернігові провели захід для учнів ліцею №15.

9 грудня директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, спільно з директорм Чернігівського МЦ Володимиром Бобруйком та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою провели правопросвітницький захід в Чернігівському ліцеї №15 для учнів 10-11-х класів.

Під час заходу з учнями навчального закладу обговорили такі питання, як: відновне правосуддя для неповнолітніх, Декларацію прав людини та з якого віку настає адміністративна та кримінальна відповідальність .

Ірина Протченко зазначила: « Інколи один необачний вчинок – крадіжка, хуліганство тощо – може зіпсувати дитині все життя, довівши її до в’язниці. Але є альтернативний шлях – примирення неповнолітнього правопорушника з потерпілим, відновлення соціальних зв’язків із суспільством. Це і є відновне правосуддя. Саме тому на базі системи надання БПД було запроваджено пілотний проект «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх». Пілотний проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми».

Програма застосовується за чотирьох умов:

  • є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
  • якщо неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
  • і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

Програма дає можливість підліткам не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах та прагнути стати свідомими і відповідальними громадянами України.

Алла Лепеха розповіла, що у Декларації з прав людини заявлено, що кожна людина повинна мати всі права і свободу, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

Крім того, не повинно проводитися ніякого розрізнення на основі політичного, правового або міжнародного статусу країни або території, до якої людина належить, незалежно від того, чи є ця територія незалежною, підопічною, несамоврядованою або як-небудь інакше обмеженою у своєму суверенітеті.

Володимир Бобруйко наголосив, що кримінальна відповідальність неповнолітніх за загальним правилом настає з 16 років. Проте за деякі види злочинів (умисне вбивство, зґвалтування, умисне тяжке/середньої тяжкості тілесне ушкодження, крадіжка, розбій, вимагання, хуліганство тощо) кримінальній відповідальності підлягають особи у віці з 14 років. За адміністративні правопорушення відповідальність настає з 16 років. У разі якщо  в неповнолітнього недостатньо майна для відшкодування матеріальної шкоди, завданої ним, то такі збитки покривають батьки.