назад

Адміністративна відповідальність неповнолітніх

ShM 171207 31

7 грудня начальник Глухівського бюро правової допомоги Богдан Балицький у рамках Всеукраїнського тижня права  провів виховну годину на базі Комунального закладу Сумської обласної ради Загальноосвітньої школи – інтернат   І-ІІІ ступенів ім. М.І.Жужоми на тему: «Адміністративна відповідальність неповнолітніх». На зустріч були запрошені учні 6-11 класів.

На початку заходу до учнів була донесена інформація щодо поняття системи безоплатної правової допомоги та її розвитку на території України.

«Одним з різновидів юридичної відповідальності є адміністративна відповідальність, що полягає у застосуванні до особи, яка вчинила адміністративний проступок, певного заходу – адміністративного стягнення. Підставою адміністративної відповідальності є адміністративне правопорушення  (проступок)».

Суб’єктами адміністративних правопорушень є фізичні особи – громадяни і посадові особи. Серед суб’єктів  адміністративних правопорушень вирізняються так звані спеціальні суб’єкти, а саме такі, які  мають певні особливості щодо вчинення окремих  адміністративних правопорушень або не несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах.

До них належать, зокрема,  неповнолітні, тобто усі особи у віці  до 18-ти  років. Чинне законодавство України осіб, які не досягли 14-го віку, називає малолітніми, а осіб у віці від 14-ти до 18-ти років .

Згідно із ст. 13 КпАП України до осіб віком 16-18 років, які вчинили адміністративні правопорушення, застосовуються відповідні заходи впливу. Адміністративна  відповідальність неповнолітнього може настати тільки тоді, коли 16 років йому виповнилось саме до моменту вчинення протиправного діяння, а не до вирішення питання про притягнення його до адміністративної  відповідальності. Особливість адміністративної відповідальності неповнолітніх полягає в тому, що за вчинені ними правопорушення може бути застосоване обмежене коло адміністративних стягнень. Це пов’язано насамперед із фізичним і психічним станом неповнолітнього та формуванням і розвитком його особистості», – зауважив Богдан Балицький.

Під час заходу учнів було   проінформовано про загальнонаціональний право просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО», що реалізовується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги.

ShM 171207 32

Нагадуємо, що за правовою допомогою можна звертатися до Глухівського бюро правової допомоги Шосткинського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Глухів, вул. Шевченка,4 , телефон: 7-07-20.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

 

0-800-213-103.