назад

Адресна правова допомога на Сумщині – крок назустріч тим, хто потребує консультацій та роз’яснень

Didest 2Якщо людина з об’єктивних причин не може звернутися в місцевий центр чи бюро правової допомоги, юристи прибудуть за адресою клієнта для особистого спілкуваннясаме у цьому полягає надання адресної правової допомоги.Найчастіше її потребують люди з інвалідністю, особи похилого віку. Фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини систематично і, що головне, результативно, надають адресну правову допомогу населенню. У 2018 році (станом на 01.06.2018 р.) юристи системи БПД надали правові консультації та роз’яснення понад 100 жителям регіону за місцем їхнього проживання.

SuR 180613 11

Так, на Конотопщині, очільниця Недригайлівського бюро правової допомоги Ірина Валюх надала  адресну правову допомогу жительці селища Терни, яка прикута до ліжка та потребує сторонньої допомоги. Громадянці  надано правовову консультацію з питань складення заповіту та поділу майна. Спадщина згідно з чинним законодавством України отримується шляхом складення заповіту та за законом в порядку черговості (коли заповіт відсутній). Жінка дуже вдячна за людяність та за чуйність, яку до неї проявила фахівець бюро. Вона з теплими словами і найкращими побажаннями проводжала Ірину Валюх.

SuR 180613 12Начальник Липоводолинського бюро правової допомоги Наталія Пилипенко надала адресну допомогу восьмидесятидворічній Ганні Тимофіївні Яковенко, яка проживає в смт Липова Долина. Клієнтку турбувало питання нарахування субсидії за новими правилами, порядок їх перегляду.З’ясувавши всі обставини проживання бабусі, фахівець запевнила, що перегляд субсидії її родині не буде. Ганна Тимофіївна була рада такій новині і спілкуванню із фахівцем, бо це принесло їй спокій. Саме родина Ганни Тимофіївни ініціювала надання адресної допомоги керівником бюро, оскільки люди похилого віку тривожно реагують на різного роду нововведення. Розмова вдалась змістовною: і роз’яснення були, і роздуми про життя, і жарти. Під час бесіди Наталія Пилипенко вручила Ганні Тимофіївні буклет Конотопського місцевого центру з надання БВПД і візитівку Липоводолинського бюро правової допомоги та зауважила, що тепер жінка може звертатись до бюро у робочий час за телефоном.
Фахівці Сумського МЦ систематично приділяють велику увагу людям з обмеженими можливостями, які в силу тих чи інших обставин не мають змоги дістатися безпосередньо до місцевого центру чи бюро та отримати правову допомогу. Нерідко такі люди мають цілий ряд запитань як до представників органів місцевого самоврядування, так і до правників. У такому разі відвідання громадян за місцем їх проживання дає відповідний результат – вони знаходять відповіді на свої запитання та шанс на вирішення своїх правових проблем. SuR 180613 13Саме з такою метою головний спеціаліст Краснопільського бюро Володимир Пилипець відвідав двох громадян у селі Самотоївка Краснопільського району, одного з яких турбувало питання соціального забезпечення технічними засобами людини з інвалідністю другої групи.

SuR 180613 15Також фахівець Путивльського бюро правової допомоги консультувала мешканку за місцем її проживання з питань розірвання договору оренди земельної частки (паю).

SuR 180613 16Головний спеціаліст Ігор Шпак та начальник відділу Юлія Іваненко Сумського місцевого центру з надання БВПД відвідали громадянина, якому необхідна безоплатна правова допомога з питань виконання кредитного договору та захист його інтересів у суді. За станом здоров’я чоловік знаходиться в Сумському геріатричному пансіонаті, має інвалідність, тому за допомогою соціального працівника пансіонату він  в звернувся до місцевого центру для надання адресної правової допомоги.

Працівник місцевого центру Андрій Бутко з адресною допомогою відвідав жінку похилого віку – жительку м. Суми, якій необхідна була юридична консультація  по справі кримінального провадження (крадіжка).

SuR 180613 17Головний спеціаліст Білопільського бюро правової допомоги Аліна Ольховик відвідала громадянку, якій необхідна безоплатна правова консультація. Жінка 1927 року народження, пересувається за допомогою візка, але не полишила активний образ життя. Вишиває хрестиком та говорить із сестрою, яка проживає в Одеській області, по скайпу. За допомогою інтеренету дізналася про бюро, зателефонувала і повідомила про потребу в адресній правовій допомозі. Її цікавило питання зняття особи з реєстрації місця проживання.

SuR 180613 18У межах загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» відповідно до затвердженого графіку спеціалістом Путивльського бюро правової допомоги Аліною Кравченко здійснена адресна правова допомога пенсіонерці, яка потребувала юридичної консультації щодо нових правил отримання субсидії та порядку її оформлення.

Правники центру та бюро завжди надають кваліфіковані роз’яснення по суті наболілих питань, а разом з тим уважно вислухають, адже таким громадянам  потрібні не тільки правові консультації,  а й увага та можливість спілкування.

SuR 180613 19Систематично надається адресна правова допомога і на Шосткинщині. Зокрема, начальник Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко за попередньою домовленістю за телефоном надала адресну правову допомогу людині похилого віку. Жительку міста турбувало питання щодо державної соціальної підтримки дітей війни. Фахівець надала кваліфіковану консультацію та роз’яснила норми Закону України «Про соціальний захист дітей війни», Закон України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» та постанову КМУ «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою». 

SuR 180613 20До Кролевецького бюро правової допомоги звернувся племінник громадянки П., яка перебуває на утриманні в Кролевецькому будинку-інтернаті для людей похилого віку та інвалідів, та повідомив про необхідність надання їй безоплатної правової допомоги. Вивчивши копії документів, надані клієнтом, виявилося, що при виготовленні державного акта на земельну частку (пай) неправильно зазначили прізвище власниці паю, тобто воно не відповідає її прізвищу в паспорті громадянина України. Отже, питання встановлення факту належності громадянці П. правовстановлюючого документа потребує вирішення в судовому порядку. Начальник Кролевецького бюро правової допомоги Наталія Денисенко відвідала пенсіонерку у закладі, поспілкувалася з нею та прийняла письмове звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме складення процесуальних документів – заяви про встановлення юридичного факту та представництво її інтересів у суді.

SuR 180613 21Начальником Глухівського бюро правової допомоги Богданом Балицьким надано адресну правову допомогу мешканці с. Береза. Жителька села звернулася з питанням та проханням надати роз’яснення щодо нових правил надання субсидії. Під час зустрічі фахівець бюро роз’яснив порядок роботи Глухівського бюро правової допомоги та про порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

SuR 180613 22Заступник директора місцевого центру Катерина Мірошниченко та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Володимир Потапов здійснили виїзд за місцем проживання з метою вирішення питання щодо оскарження неправомірних дій посадових осіб під час обстеження квартири після пориву системи теплопостачання. Фахівці центру надали правову консультацію та роз’яснили порядок звернення до суду щодо оскарження дій посадових осіб.

SuR 180613 23До Шосткинського місцевого центру звернулася жінка похилого віку, яка мешкає одна в квартирі та повідомила, що в її помешканні зареєстрований пасинок, який фактично десять років не проживає і не сплачує комунальні платежі. Директор Шосткинського місцевого центру Микола Гудіма та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Володимир Потапов здійснили виїзд до громадянки з метою надання адресної правової допомоги. Фахівці центру роз’яснили жінці порядок зняття з реєстрації з місця проживаня в судовому порядку та порядок стягнення комунальних платежів.

SuR 180613 24Підтримуючи практику надання адресної безоплатної правової допомоги малозабезпеченому населенню з обмеженими фізичними можливостями, начальник Ямпільського бюро правової допомоги Володимир Лящевський здійснив візит до громадянки похилого віку, яка проживає у селі Микитівка, яке на даний час перебуває без транспортного сполучення з районним центром. Керівник бюро надав адресну безоплатну правову допомогу з питання щодо встановлення права власності на спадкове майно громадянці похилого віку, яка не має змоги особисто прибути до бюро правової допомоги. Адресна правова допомога для таких категорій громадян активно практикується Ямпільським бюро правової допомоги. Під час зустрічі фахівець бюро роз’яснив порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги, вивчив надані клієнтом документи.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.