назад

Адресна правова допомога особі похилого віку

З метою надання інформації про порядок складання та посвідчення заповіту саме нотаріусом та дотримання в таємниці особи або осіб, на користь яких складено заповіт 27 вересня, заступником начальника відділу Маньківське бюро правової допомоги Анною Яроцькою надавалась адресна правова допомога підопічному Буцького відділення стаціонарного догляду одиноких непрацездатних громадян. Було роз’яснено, що заповіт, посвідчений директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів має таку ж саму юридичну дію, що й заповіт, посвідчений нотаріусом, а вимоги ст. 8 Закону України «Про нотаріат», відповідно до якої нотаріус та особи, зазначені у статті 1 цього Закону, а також помічник нотаріуса, зобов’язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась, зобов’язують вказаних осіб дотримувати таємниці нотаріальної дії.
Анною Яроцькою надано роз’яснення особі про те, що заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, що мають право вчиняти такі нотаріальні дії. Такими є посадові чи службові особи органу місцевого самоврядування, а також головний лікар, начальник госпіталю, директор або головний лікар будинку для осіб похилого віку та інвалідів, капітан судна, начальник експедиції, командир військової частини, з’єднання, установи або закладу, начальник місця позбавлення волі, начальник слідчого ізолятору. Вказані особи посвідчують відповідно заповіти щодо громадян, які перебувають на лікуванні в лікарнях, інших стаціонарних лікувально – профілактичних закладах, санаторіях або проживають у будинках для престарілих та інвалідів; громадян, які перебувають під час плавання на морських суднах або суднах внутрішнього плавання, що плавають під прапором України; громадян, які перебувають у розвідувальних, арктичних та інших подібних до них експедиціях; військовослужбовців та інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово – лікувальних закладах; військовослужбовців та членів їх сімей, що перебувають у пунктах дислокації військових частин, з’єднань, установ і військово – навчальних закладів; осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, слідчому ізоляторі.
Також було надано інформацію, що цивільним кодексом України передбачено певні вимоги щодо складання та посвідчення заповіту. Заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення та має бути особисто підписаний заповідачем. Якщо особа не може особисто підписати заповіт у зв’язку з хворобою або фізичною вадою, за її дорученням заповіт у її присутності підписує інша особа. Відповідно підпис зазначеної особи засвідчується нотаріусом із зазначенням причин, з яких заповіт не може бути підписаний особисто спадкодавцем.