назад

Інформаційні заходи у Канівській центральній районній лікарні

В рамках реформи системи охорони здоров’я в Україні, спрямованої на покращення і продовження життя наших співвітчизників, неможливо оминути увагою захист прав медичних працівників закладів охорони здоров’я України. Тож з метою підвищення правової свідомості та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав в повсякденному житті 25 вересня керівник Канівського бюро правової допомоги Олена Васильченко провела інформаційний захід: «Правовий захист лікарів у сфері професійної медичної діяльності» для трудового колективу Канівської центральної районної лікарні.
Під час зустрічі працівник бюро розповіла медичним працівникам про їхні права та пільги. Окремо зупинилася на правах, які найчастіше порушуються і як їх захистити.
Так, законодавство України, зокрема ст. 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачає низку професійних прав і пільг медичних працівників. А саме: соціальну допомогу з боку держави у разі захворювання, каліцтва або в інших випадках втрати працездатності, що настала у зв’язку з виконанням професійних обов’язків; пільгові умови пенсійного забезпечення; пільгове надання житла та забезпечення телефоном; безплатне користування житлом з освітленням і опаленням в межах норм, встановлених законодавством, тим, хто проживає і працює у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах тощо.
Одним із частих порушень є поширення недостовірної інформації, яка принижує честь і гідність медичних працівників. Трапляються випадки, коли лікарям таки вдається захистити свої права через звернення до суду та відшкодувати моральну шкоду завдану поширенням неправдивої інформації, яка принижує честь і гідність медика.
Олена Васильченко наголосила, що медики також мають вчитися відстоювати свої права звертаючись, коли необхідно, по правову допомогу. Адже уміле використання юридичних засобів не тільки дає змогу захистити права, коли їх порушено, а й часто допомагає запобігти цьому.
Присутніх було ознайомлено з системою безоплатної правової допомоги, послугами Канівського бюро правової допомоги та поширено тематичні буклети.
Цього ж дня головний спеціаліст бюро Ірина Танана ознайомила пацієнтів терапевтичного відділення Канівської центральної районної лікарні, де переважно лікуються люди похилого віку, з інформаційною ініціативою Мін’юсту «Чесна платіжка».
Присутнім повідомили алгоритм дій, який допоможе захистити права споживачів житлово-комунальних послуг. «Вже зараз кожна людина може самостійно розрахувати справедливу ціну на тепло та гарячу воду, скориставшись онлайн-калькулятором, розташованим на сайті Міністерства юстиції України», – роз’яснила працівник бюро. Учасникам заходу були роздані буклети «Не переплачуйте за тепло та гарячу воду» та зразки вимог, у випадку якщо орган місцевого самоврядування не перерахував тарифи.