назад

Адресна правова допомога: Роз’яснення поняття договору довічного утримання

IMG 1899 новый размерДо Нововолинського бюро правової допомоги телефоном звернулась громадянка з обмеженими фізичними можливостями, яка є учасником Великої Вітчизняної війни. Жінка попросила надати їй правову допомогу за місцем проживання, оскільки за станом здоров’я вона не має можливості самостійно прибути до Бюро.

З метою створення належних умов для забезпечення доступу мешканців територіальних громад до безоплатної правової допомоги фахівець Нововолинського бюро правової допомоги прибула за адресою клієнта для надання адресної правової допомоги.
Вивчивши надані клієнтом документи, юрист роз’яснила поняття договору довічного утримання та правові наслідки його укладення.
За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. (ст. 744 Цивільного кодексу України).
Договір довічного утримання (догляду) носить реальний характер. Це означає, що відчужувач передає майно, а не зобов’язується передати це майно у майбутньому. З цього випливає, що даний договір є одностороннім, бо після передання майна відчужувач не несе ніяких обов’язків за цим договором, а має тільки вимагати від набувача належного виконання своїх обов’язків.
За своєю спрямованістю договір довічного утримання має дві взаємопов’язані цілі, які передбачають зміну власника майна і надання послуг майнового утримання. Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.
Право власності на майно, передане за договором довічного утримання, виникає з моменту нотаріального посвідчення договору, а якщо договір підлягає державній реєстрації – з моменту реєстрації. Відповідно до Закону України про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав власності проводиться нотаріусом.
Набувач до смерті відчужувача не має права продавати, дарувати, обмінювати чи передавати в заставу майно, отримане за цим договором. За статтею 203 Цивільного кодексу України правочин має вчинятися у формі встановленій законом. Недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) цієї вимоги тягне за собою недійсність такого правочину.

IMG 1900 новый размер
Довідково:
Нововолинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Нововолинськ, вул. Винниченка, 14, тел. (03344) 4-48-14.
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД – м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел. (03342) 3-80-16.
E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.ua
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД