назад

Адвокат допоміг учню реалізувати право на приватизацію житла

sud 2Історія хлопця, клієнта Центру, непроста. У жовтні до Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся 17-літній громадянин Юрій, випускник школи-інтернату, тепер уже учень ліцею з питанням про зняття з реєстрації за місцем проживання. 

Червоноградським місцевим центром з надання БВПД призначено адвоката Андрія Бруха, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

З 2002 року хлопець жив і навчався в Червоноградському інтернаті для дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-сиріт, оскільки батьків було позбавлено батьківських прав щодо сина. До зарахування в інтернат хлопець проживав і був зареєстрований у м. Червонограді разом з батьками.

Його мати померла у 2015 році, а батько з часу народження дитини виїхав за кордон. Таким чином, неприватизованою квартирою ніхто не користувався, проте зареєстрованими залишалися Юрій та його батько. Питання зняття батька з реєстрації стало для хлопця принциповим, адже квартиру слід приватизувати, що за відсутності одного з зареєстрованих зробити не можна. Окрім того, може виникнути конфлікт при успадкуванні та поділі житла між Юрієм та батьком.

Відтак, у жовтні 2016 року до Червоноградського міського суду подано позовну заяву про визнання батька Юрія таким, що втратив право на користування житловим приміщенням.

Адвокат Андрій Брух подав клопотання про звільнення клієнта від сплати судового збору та 4 адвокатських запити, що стосувалися навчання Юрія та відсутності за місцем реєстрації його батька. В результаті запитів складено акти соціальних служб та працівників ЖЕД, якими підтверджено факт тривалої відсутності відповідача у квартирі.

Керуючись Сімейним кодексом України та Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», адвокат заявив про те, що за дитиною зберігається право на користування житлом, у якому вона проживала до влаштування в школу-інтернат. А відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» житлове приміщення зберігається за дитиною протягом усього часу перебування її в закладі, незалежно від того, чи проживають в даному приміщенні інші члени сім’ї.

Адвокат Андрій Брух обґрунтував прохання про визнання відповідача таким, що втратив право на користування житловим приміщенням такими нормативно-правовими актами:

Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», Житловим кодексом України (ст.ст.64, 71, 72, 163), Цивільним процесуальним кодексом України та постановою Верховного Суду України від 16.01.2012 року.

У грудні 2016 року Червоноградський міський суд позов задовільнив, а також вирішив стягнути з відповідача на користь держави судовий збір та – на користь громадянина Юрія витрати, пов’язані з публікацією оголошення в пресі.