назад

Адвокат допомогла повернути дитину в сім’ю

фото СорочукКожна людина має право на проживання в сім’ї і може бути примусово ізольована від сім’ї лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.
До Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД звернулась особа з інвалідністю, яка отримує пенсію, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, з питанням надання безоплатної вторинної правової допомоги для повернення дитини в сім’ю, котра була відібрана за рішенням суду і перебувала в інтернатному закладі.

Центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення № 0301-0066505-04 від 19.08.2016 адвокату Сорочук Марії Степанівні.
Ознайомившись із документами Клієнта, адвокатом було встановлено, що дитину було відібрано у травні 2016 року за рішенням Володимир-Волинського міського суду, у зв’язку з відсутністю належних умов для проживання та виховання дитини.
У випадках, коли знаходитись дитині поряд з батьками небезпечно для її життя, здоров’я і морального виховання, в якості засобу захисту її прав суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав. Відповідно до ст. 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків по її вихованню, жорстоко поводяться з нею, є хронічними алкоголіками або наркоманами чи вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров’я і морального стану. В такому випадку дитина передається іншому з батьків, бабі, дідові, родичам (за їх бажанням) або органові опіки та піклування.
Відповідно до ч. 3 ст. 170 Сімейного кодексу України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.
Справи про відібрання та повернення дітей після відібрання розглядаються судом за участі органу опіки та піклування, які дають висновок про доцільність повернення дитини.
Клієнткою було вжито заходів щодо усунення перешкод належному вихованню дитини. 29 вересня 2016 року рішенням Володимир-Волинської міської ради було затверджено висновок про доцільність повернення дитини.
Адвокат Марія Сорочук підготувала позовну заяву до суду про повернення відібраної дитини. Рішенням Володимир-Волинського міського суду від 31 жовтня 2016 року позов задоволено, малолітню дитину було повернуто у сім’ю.

Нагадуємо, Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел.: (03342) 38011, 38016.
Сконтактувати з юристами Центру можна також за Skype-профілем: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД.