назад
05.09.17

Адвокат довела невинуватість клієнта, якого обвинувачували у виготовленні наркотиків

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Наталія Маркова допомогла клієнту, якому загрожувало покарання у виді позбавлення волі до трьох років, довести свою невинуватість у виготовленні наркотичних речовин.
19 жовтня  2016 року, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області дорученням № 2062  було призначено адвоката Наталію Маркову,  для здійснення захисту за призначенням громадянина Н., який обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 309 та ч. 1 ст. 310 КК України, тобто, незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту та незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин. За вказані правопорушення, підзахисному загрожувало покарання у виді позбавлення волі до трьох років.
Під час розгляду заяви за фактом насильства в сім’ї, представники Новоукраїнського відділу поліції ГУНП  в Кіровоградській області здійснили виїзд до місця проживання громадянина Н. та виявили там посів конопель в кількості 25 рослин, а також із складського приміщення вилучили 7 пластикових пляшок із рідиною та каністру з рідиною, яка згідно судово-хімічної експертизи є особливо небезпечним наркотичним засобом – концентратом макової соломи, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 6,31 г.
Громадянин Н. вину у пред’явленому обвинуваченні не визнав та пояснив, що проживає разом із батьками та дружиною, а також його батьки надають в оренду літню кухню квартирантам. На подвір’ї  домоволодіння справді росла дика конопля, яку він постійно виривав та викидав, а звідки вона він не знає.
Адвокат Наталія Маркова в судовому засіданні погодилась із встановленням факту самих подій злочину, проте наголосила, що стороною обвинувачення не здобуто переконливих, належних та допустимих доказів вини саме її підзахисного у вчиненні інкримінованих злочинів. Так,  доводи сторони обвинувачення про те, що земельна ділянка, на якій виявлені кущі коноплі, оброблялись саме її підзахисним, має форму ймовірності чи припущення, оскільки сіяти та вирощувати її могли будь-які особи з числа тих, котрі фактично проживають чи тимчасово проживали у вказаному домоволодінні. Також будь-яка інша особа могла зберігати у підсобному приміщенні предмети (пляшки та каністру), в якій виявлено опій.
Фабула ч.1 ст. 309 КК України і ч. 1 ст. 310 КК України передбачає наявність умислу конкретної особи на вчинення зазначених протиправних дій. Згідно ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку. Відповідно до ч.2 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.
Оспорюючи показання працівників поліції, адвокат Наталія Маркова посилалась на правові позиції ВССУ від 12.11.2015 року у справі № 5-2095км15, згідно якої «не можуть бути визнані допустимим доказом показання з чужих слів, якщо вони даються слідчим прокурором, співробітником оперативного підрозділу».
Дослідивши надані докази та заслухавши думку учасників процесу, 27.03.2017 року Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області ухвалив вирок, яким  виправдав громадянина Н. за всіма епізодами обвинувачення.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області працює за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.