назад

Адвокат довів, що з пенсіонера хотіли відшкодувати завелику суму боргу

13052016Хоч батареї опалення в квартирі відсутні, оплата за такі неякісні послуги все одно буде нараховуватись, виставлятимуться борги,  а в разі їх непогашення позов подається до суду. І чим більше пройшло часу, тим непомірнішими стають суми боргу. І скільки б людина не повідомляла про свою проблему, оплата все одно нараховуватиметься, а борги ставатимуть дедалі більшими. З такою ситуацією зіштовхнувся і криворіжець пенсіонер Микола Григорович.

 Прагнучи довести справедливість, Микола Григорович звернувся до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги як тільки довідався про його відкриття із газет. У власності дідуся була квартира, в якій він не мешкав. У 2008 році в зазначеній квартирі поцупили батареї, тож опалення в квартирі не було, і за опалення Микола Григорович не сплачував, пояснюючи це тим, що послугу не отримував. Так утворилась заборгованість у розмірі 6198,78 грн. КПТМ “Криворіжтепломережа”, як це буває з усіма боржниками, підготувало позов до суду, виставивши суму заборгованості з 01.09.2008 по 01.06.2013.

За заочним рішенням Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу з відповідача було стягнуто 2582 грн. При цьому у 2013 році про відсутність батарей опалення в зазначеній квартирі вже було складено акт комунальним підприємством “Житлово-експлуатаційне об’єднання № 31”. Підприємство-теплопостачальник все одно продовжувало нараховувати оплату.

Як законослухняний громадянин Микола Григорович переймався наявністю боргу, але що робити в зазначеній ситуації, не знав. Після звернення за захистом у вирішенні своїх проблем до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інтереси Миколи Григоровича за дорученням № 121 від 03.11.2015 почала захищати адвокат Лейлі Вербицька.

На жаль, під час розгляду справи в суді факт того, що батареї були відсутні і про це повідомлялось, не був врахований. Його не було взято судом до уваги через те, що акт було складено неправильно: в ньому не було зазначено, з якого часу відсутні батареї в квартирі.

При цьому слід враховувати, що акт складався посадовими особами житлово-комунального підприємства.

Те, що Микола Григорович таки звертався до постачальника послуг з повідомленням про відключення від централізованого опалення через відсутність батарей, теж довести не вдалось. Адже потрібно було віддати письмове повідомлення, отримавши відмітку про отримання.

Але не обійшлось без позитиву. У рішенні Жовтневого районного суду від 15 лютого 2016 року була врахована позовна давність, і з пенсіонера-боржника присуджено стягнути заборгованість в 736,46 грн. замість 3616 грн. Таким чином, вдалось зменшити присуджену до сплати суму заборгованості та зарадити матеріальним проблемам пенсіонера, який тяжко хворіє.

Наразі адвокат готує лист на “Криворіжтепломережу”, щоб припинити постачання тепла в квартиру, в якій немає радіаторів опалення з 2008 року, а рахунки за поставлене тепло так і надходять.

Микола Григорович — людина цікава та ерудована, нагороджений багатьма державними нагородами, у тому числі Орденами Трудової Слави. Навіть тяжко хворим він залишається оптимістом. Завдяки системі безоплатної правової допомоги людина не лишилась сам-на-сам зі своїми проблемами, а отримала від адвоката Лейлі Вербицької не тільки кваліфіковану допомогу, а й її чуйне ставлення.

Для споживачів послуг варто засвоїти — якщо з якихось причин ви не отримуєте послугу, не мовчіть про це, складайте акти, надсилайте повідомлення до підприємства-постачальника і обов’язково вимагайте підтвердження отримання вашого повідомлення — вхідний номер прийнятого від вас документа.

Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2. Телефони: (056)405-54-04; (098)040-83-70.

На Всеукраїнській телефонній гарячій лінії 0-800-213-103 вам завжди підкажуть адресу найближчого місцевого центру! 

{gallery}news/2016/05/13052016{/gallery}