назад

Адвокат pro-bono захистила інтереси одинокого батька

Адвокат pro bonoМати залишила дитину-інваліда без своєї опіки та піклування у трирічному віці. Батько впродовж багатьох років самостійно піклувався про дитину, займався виховання та лікуванням. За правовою допомогою він звернувся до Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Оскільки сукупний сімейний дохід сім’ї на одну особу перевищував прожитковий мінімум, прийнято рішення звернутися за допомогою до адвоката Лариси Базіли, з якою Центром укладено угоду про співпрацю.

Адвокат погодилась допомогти батькові pro-bono (професійні послуги, надаються добровільно і безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг). Вона склала позовну заяву до суду та взяла безпосередню участь у судових засіданнях у справі про позбавлення батьківських прав матері та стягнення з неї аліментів на утримання дитини. При підготовці позовної заяви адвокатом було враховано позитивний висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав.

Згідно ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Відповідно ст. 166 Сімейного кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно із нормами законодавства позбавлення батьківських прав є, з одного боку, засобом захисту прав дитини, а з другого – заходом впливу на батьків, які неналежним чином виконують свої обов’язки. Позбавлення батьківських прав можливе лише на підставі рішення суду.

Нещодавно відбулось судове засідання по цій справі, на якому суд виніс рішення про позбавлення батьківських прав матері та стягнув аліменти на дитину.

Завдяки партнерським стосункам Володимир-Волинського місцевого центру з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу pro-bono, забезпечено захист інтересів громадянина, котрий не підпадає під жодну з категорій осіб, які мають право на таку допомогу на безоплатній основі.

Довідково:

Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16, e-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.uа, Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД.