назад
03.08.17

Адвокат системи безоплатної правової допомоги допоміг пенсіонерці стягнути моральну шкоду, завдану злочином

27072017pozitivnasprava

У травні 2017 року Решетилівське бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась за консультацією літня мешканка Решетилівки і пояснила, що вона бажає, аби її визнали потерпілою в кримінальному провадженні, розпочатому за фактом скоєння ДТП, в результаті якої помер її син.

Клієнтці працівниками бюро було роз’яснено, що відповідно до ч.1 ст. 55 Кримінального процесуального кодексу України, потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди. Відповідно до ч.6 ст. 55 Кримінального процесуального кодексу України, якщо внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває у стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, права і обов’язки потерпілого поширюються на близьких родичів чи членів сім’ї такої особи. Потерпілим визнається одна особа з числа близьких родичів чи членів сім’ї, яка подала заяву про залучення її до провадження як потерпілого.  Відповідно до ст. 56 Кримінального процесуального кодексу України, потерпілий має право на відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди в порядку, передбаченому законом.

Крім цього, клієнтці було роз’яснено її право на звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги для складення необхідних заяв, клопотань, а також цивільного позову  у кримінальному провадженні й забезпечення участі представника в судовому розгляді за рахунок держави.     

Клієнтка скористалась таким правом і за результатами розгляду її звернень, Центром було видано доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги адвокату Сергію Глазкову.

З урахуванням положень Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, адвокатом було складено та подано до суду необхідні процесуальні документи, в тому числі цивільний позов про стягнення моральної шкоди, завданої злочином. В ході судового розгляду за участю сторін, представником потерпілої було доведено обґрунтованість цивільного позову.

Судом ухвалено обвинувальний вирок, яким позовні вимоги потерпілої задоволено, вирішено стягнути із засудженого на користь потерпілої моральну шкоду у розмірі сто тисяч гривень. Вирок набрав законної сили.

Безоплатну правову допомогу громадяни можуть отримати завітавши до Решетилівського бюро правової допомоги, яке знаходиться  за адресою: с-ще. Решетилівка, вул. Покровського, 11, тел. (05363) 2-11-50.