назад

Адвокат системи безоплатної вторинної правової допомоги захистила жінку та її дитину від проявів домашнього терору з боку колишнього чоловіка

14463123 1791782907769724 7932180182622179251 nНасильство в родині щодо жінок і дітей – болюча проблема нашого суспільства, що потребує нагальних дій з боку органів влади та громадськості. Зміни, які відбулися в законодавстві щодо запобігання і протидії домашньому насильству у 2017-2018 роках заклали основу впровадження європейських інституцій забезпечення прав і свобод потерпілих від проявів домашнього насильства. Відповідно, до зазначеного в національному законодавстві, також було впроваджено інститути термінового заборонного та обмежувального припису, які повинні покласти край систематичним проявам домашнього насильства.

       Варто зазначити, що в січня 2018 року до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася мешканка Запоріжжя з питанням щодо захисту дитини та її самої від систематичних насильницьких посягань колишнього чоловіка.

       Жінка та її дитина перебували в тяжкому психологічному стані, тому працівники місцевого центру залучили своїх партнерів, громадську організацію «Об’єднання психологів та психоаналітиків «Взаємодія», які невідкладно надали постраждалим первину психологічну допомогу. Потім було складено «Акт отримання усної заяви та повідомлення про вчинення насильства в сім`ї або реальну загрозу його вчинення» відповідно до Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім`ї молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб з питань здійснення заходів попередження насильства в сім`ї, затвердженої спільним наказом Міністерства України у справах сім`ї, молоді та спорту та Міністерства внутрішніх справа України №3131/386 від 07 вересня 2009 року.

       Відповідно до зазначеного та керуючись Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»  Другим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної правової допомоги було забезпечено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги на призначено адвоката, послуги якого відшкодує держава. 

       В рамках дорученням МЦ2-40 від 26 січня 2018 року досвідчений адвокат Ірина Лічман, відповідно до життєвих обставин клієнтки та загроз повторення насильства з боку чоловіка-кривдника, взялася за справу з перших днів. Під час зустрічі з клієнтом правниця з’ясувала наступні обставини – потерпіла жінка перебувала з кривдником у шлюбі до серпня 2016 року, де проживала однією родиною на окупованій території Кіпру, подружжя мало дитину. На протязі сумісного проживання колишній чоловік систематично вчиняв прояви домашнього насильства, морально принижував, застосовував фізичне та психологічне насильству, створював нестерпні обставини для життя дружини та спільної дитини. Жінка була вимушена повернутися до України разом з дитиною. Однак домашнє насильство не припинилось, колишній чоловік вже на території України почав регулярно погрожувати та застосовувати фізичне насильство.

       Відповідно до зазначеного, адвокатом була підготовлена заява про видачу обмежувального припису в порядку окремого провадження та заява про вчинення кримінального правопорушення.

       Згідно статті 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

       Згідно п. 3, 6, 7, 8 ч. 1 ст. 31 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначено, що домашнє насильство – це діяння (тобто дія або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно рожають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи про живає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

       Особа, яка постраждала від домашнього насильства – особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі.

       Видача обмежувального припису – це встановленому у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

       Шевченківський районний суд м. Запоріжжя від 02 березня 2018 року за справою №336/992/18 вимоги клієнтки місцевого центру задовольнив вимоги та видав обмежувальний припис строком до шести місяців із забороною спілкування з потерпілою та наближатися на відстань ближче 100 метрів до місця проживання, навчання, роботи та інших місць.

            Нагадуємо, якщо Ви або Ваші знайомі стали потерпілими від проявів домашнього насильства можете звернутися за правовим захистом до Другого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: