назад

Адвокат системи БВПД допоміг інваліду виправити національність з «українка» на «полька»

Відповідно до ч.2 ст.300 Цивільного кодексу України, фізична особа має право на збереження своєї національності, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства. Згідно із ст.11 Закону України «Про національні меншини в Україні», громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність.

До Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася інвалід ІІ групи громадянка Д. Громадянку направили до місцевого центру з органу державної влади. Ознайомившись зі її справою, місцевий центр призначив для надання БВПД адвоката Нагорнюк О. І.

18.03.2016 року для позивачки склали заяву в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме: внесення змін до актового запису про шлюб та зобов’язання вчинити дії, спрямовані на внесення змін до вказаного актового запису, шляхом виправлення національності з «українка» на «полька».

Відповідачем виступав відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Новоград-Волинському району реєстраційної служби Новоград-Волинського міжрайонного управління юстиції. В обґрунтування позовних вимог Д. посилалась на те, що зверталася до відповідача із заявою, у якій просила внести зміни до актового запису про шлюб, шляхом виправлення її національності з «українка» на «полька». Однак, у задоволенні вказаної заяви відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Новоград-Волинському району реєстраційної служби Новоград-Волинського міжрайонного управління юстиції відмовлено, про що складено висновок.

З таким висновком позивачка не погоджується, оскільки у книзі реєстрації актових записів про народження зазначено, що її батько за національністю поляк. Саме цей документ підтверджує той факт, що вона має право на відновлення національності своїх предків і внесення змін до правовстановлюючих документів із зазначенням національності «полька».

31.05.2016 р. Житомирський окружний адміністративний суд позов задовольнив.

Відповідно до пункту 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 р. №96/5 і зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 р. за №55/18793, внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції у випадках, передбачених чинним законодавством. Відмова у внесенні змін до актових записів цивільного стану може бути оскаржена в судовому порядку.

Судом встановлено, що в архівній довідці, виданій Державним архівом Житомирської області, зазначено, що у книзі реєстрації актових записів про народження вказано, що батько Д., за національністю поляк, а мати – українка. Разом із тим, у свідоцтві про народження рідної сестри позивачки, зазначено, що їх батько за національністю поляк.

Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

Враховуючи викладене, суд скасував рішення відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Новоград-Волинському району реєстраційної служби Новоград-Волинського міжрайонного управління юстиції, викладене у висновку про відмову громадянці Д. у внесенні змін до актового запису про шлюб, та зобов’язав внести зміни до актового запису про шлюб, а саме виправити національність позивачки з «українка» на «полька».